2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2020. október 04. vasárnap • 13:57

A pandémia idején is növekednek az agrártámogatások

A kialakult speciális helyzet a mezőgazdaság szereplőit összefogásra sarkallta és a támogatások teszik lehetővé az ágazatok további fennmaradását és fejlődését.

Jövő augusztusban léphet életbe az új bortörvény - Végső egyeztetés alatt van és hamarosan benyújtják a parlament elé az új bortörvényt, a tervek szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe - jelentette be az agrárminiszter csütörtökön, Móron a "Miklóscsabi pincéje" avatásán.

Helytálltak az állattenyésztők a pandémia idején is - A kormány vissza nem térítendő támogatással segíti a gazdákat, a termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy kezelni tudják a koronavírus gazdasági hatásait. Az állattenyésztőknek sikerült helytállniuk pandémia idején is.

Növekedtek az átmeneti nemzeti támogatások keretösszegei - Az egyes átmeneti támogatást tartalmazó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 47/2020. (IX. 30.) AM rendelet a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtandó átmeneti támogatás mellett a sertéstartók, a halgazdálkodási tevékenységet végző vállalkozások, valamint a lótenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatások keretösszegeinek megemeléséről rendelkezik.

fotó: pixabay.com

Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának támogatása - Újra lehetőség nyílik a tenyészkos és tenyészbak vásárlásához nyújtott támogatás igénylésére.

Az agrárminisztérium elkötelezett a helyi közösségek megerősítésében - Kiemelt kormányzati cél a helyi közösségek, a saját sorsát kezében tartó, döntéseiért felelősséget vállaló vidéki polgárság megerősítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a KDNP Önkormányzati Tanácsának őszi konferenciáján, csütörtökön, Győrben.

3,2 milliárd forintos támogatás környezet- és agrártudományi kutatásokra - A Szent István Egyetem és jogelőd intézménye, a Kaposvári Egyetem, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Gabonakutató Nonprofit Kft. is sikerrel pályázott a Tématerületi Kiválósági Program 2020 felhívására. A vízgazdálkodás, növénynemesítés és élelmiszerbiztonság területét is érintő kutatások összesen mintegy 3,2 milliárd forint támogatásból valósulhatnak meg a 2020-2022-es időszakban.

Megdrágíthatja a kenyeret a drága búza - A tavalyinál 10 százalékkal magasabb áron, tonnánként átlagosan 55 200 forintért kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon szeptember harmadik hetében. Az árak a nemzetközi piacon is emelkedtek.

fotó: pixnio.com

Már a sörkészítés sem a régi - kérdés, hogy jó-e? - Mesterséges intelligencia segített megalkotni a receptjét egy új, citrusos IPA sörnek, amely a Deeper nevet kapta svájci készítőitől.

A holnap ma kezdődik - faültetés Múcsonyban - A fásítás élhetőbbé teszi környezetünket, megváltoztatja a településképet, miközben közösségét is építi és a klímaváltozás negatív hatásaival is dacol - fogalmazott Belánszky-Demkó Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban.

Ökológiai gazdálkodásról tart konferenciát az ÖMKi - Idén harmadízben szervezi meg az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciáját. A 2012-es és 2017-es nagyszabású események folytatásaként a fókuszban ezúttal az új Közös Agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, valamint a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok. A konferencia célja az ágazat szakpolitikai érdekképviselete, a legújabb kutatás-fejlesztési eredmények és kezdeményezések megvitatása és a szakmai együttműködések elősegítése.

Tíz éves jubilálását ünnepli a szabad pálinkafőzés - Az otthoni pálinkafőzés maga az élő hagyomány, amely az alkotás öröme mellett, közvetve a táj megőrzésében is szerepet játszik. A saját pálinka az igazi, vélik Bischof Andrásék is.

fotó: AM

AGRO7 - az agrárvilág legújabb hírei - A NAK elnöke Győrfy Balázs, a GreenTech konferencián fejtette ki szakmai álláspontját. A pálinka nemzeti érték, mondta Nagy István agrárminiszter a szabad pálinkafőzés tízéves jubileuma alkalmából. A Magyarország Legszebb Birtoka díj főtámogatója 2020-ban is a Groupama Biztosító Zrt. volt, az Erste Bank pedig különdíjat adott át. A pénzügyi szektor képviselőinek véleménye e díjról. A Szászi Birtok és a Huminisz készítmények kapcsolata. A Pannon Genetic nemesítő tevékenységéről a cég ügyvezetője beszélt.

UH-40 hidastraktor - A hazai agráriumban az 1960-as években a magas kultúrák művelésére alkalmas erőgép nem állt rendelkezésre. A Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet (MGI) és a Vörös Csillag Traktorgyár (VCST) kooperációja keretében a traktorgyár 1960-ban elkészítette a szőlő és gyümölcsültetvények művelésére szánt UH-40 hidastraktor első kísérleti példányait.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.