2023.06.04., vasárnap , Bulcsú

Hírek

2018. március 25. vasárnap • 11:41

A szántókon gondot okoz a belvíz, a gyümölcsösökben a tavaszi fagy, miközben belátható időn belül kimerülhetnek a vízkészletek

Gondolkodásmód-váltásra van szükség a további károk megelőzése érdekében

Küzdenek a méhészek: az érdekeiért és a kedvezőtlen időjárással is, önkormányzat nyújt segítséget a helyi termelőknek, nőtt a biogazdálkodásba vont területek mérete, lendületben a géppiac, vetőmag óriáskonszern, avagy a Bayer felvásárolhatja a génmódosításról ismert Monsantot - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

"Minden harmadik falat étel létrejöttéhez köze van a méheknek" - Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete, miközben a méhcsaládok élete a következő 10 napban kritikus helyzetben lesz az időjárás miatt. Számolják a napokat mikor lesz már tartósan 12 fok felett a hőmérséklet. A dokumentum rögzíti azt is, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön egyaránt, és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat. A sokszor tisztázatlan eredetű mézek dominanciája ellen is összefogásra volt szükség.

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előállításhoz, ezzel együtt a biora átállt területek növekedése is töretlen. Becslések szerint a piac meghaladta a 80 milliárd euró forgalmat 2016-ban. Magyarországon 3414 biotermelő volt, ezzel Európában a 19. helyen állunk. 2016-ban 56 612 hektárral tudta Magyarország növelni a bioterületeit, amely 44%-os növekedés volt. Világszerte majdnem eléri az 58 millió hektárt az ökogazdálkodásba vont területek száma.

fotó: Ökológiai (bio) baromfi farm (USA) - modernfarmer.com

Új teljesítési modellt terveznek kialakítani a Közös Agrárpolitika célkitűzéseinek pontos mérhetősége érdekében. A probléma, hogy jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Pedig, az ilyen adatok tájékoztatást nyújthatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatal során. Ezért, megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedésekkel új teljesítési modellt alakítanak ki, hogy egyértelműen a kívánt eredményeket valósuljanak meg.

Módosult a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázati felhívás. Többek között pontosításra került a felhívás: A projekt műszaki-szakmai tartalmával és a megvalósítással kapcsolatos elvárások című fejezeténél, a Mérföldkövek című pontja, illetve kiegészült. Törlésre került a következő mondat: „A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.” Szintén törlésre kerültek a projekt szintű indikátorok és az azokhoz kapcsolódó szabályok és lábjegyzetek is.

VP AKG szántókra alkalmazandó trágyázási kötelezettségről - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük. A talaj kondíciójának javítása érdekében szükséges különféle trágyázási lehetőségek közvetlenül a talajra, talajba juttatva fejtik ki többszöri alkalmazással pozitív hatásukat, tehát alkalmazásuk a gazdálkodók hosszútávú érdeke is. A 2018. évi egységes kérelemben leírtak szerint lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.

Termeléshez kötött a szálas fehérjetakarmány-növény támogatás. Sokan követik el azt a hibát, hogy keverék kultúra vetése esetén nem veszik figyelembe az irányadó jogszabály (9/2015. (III.13.) FM rendelet) vonatkozó előírásait, így elesnek a termeléshez kötött fehérjenövény támogatástól. Érdemes részletesebben tájékozódni az Államkincstár honlapján is.

A zöldség-gyümölcs feldolgozó megvalósításra 70 millió forintot nyert a település egy sikeres területfejlesztési pályázaton. A zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemmel a helyben termesztett zöldség és gyümölcs tisztításában, csomagolásában és tárolásában nyújtanak segítséget a helyi és környékbeli termelőknek. Ugyanis jelentősen megkönnyítenék a helyi termelők portékáinak piacra jutását.

Magyarországon a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrészforgalom 44 milliárd forint volt 2017- ben. A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet növekedése szerepet játszik a géppiac bővülésében. A magyar mezőgéppiacon a gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok 59, a kombájnok 24, az egyéb erőgépek pedig 17 százalékkal részesedtek. Az erőgépvásárlásoknál az átlag lőerő évről évre nő, ami egész Európára jellemző.

fotó: Pixabay

Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget. A bizottság az után hagyta jóvá az ügyletet, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletérész értékesítésre, és így elhárítva a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmakat. Azonban a főként Roundup nevű gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert Monsanto felvásárlását. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válhat.

Ha a vizes fenntarthatósági cél elérésében nem leszünk sikeresek, akkor a további célok elérése is reménytelenné válik; meg kell változtatni gondolkodásmódunkat. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt. a megoldás: minden vízforrást - folyók, tavak, vízgyűjtők - meg kell védeni a szennyezéstől! Mielőbb át kell térni a tudományos tényekre alapozott vízgazdálkodásra. nincs technológiai akadálya annak, hogy az agrár vízhasználat hatékonyságát akár 2-3-szorosára emeljék. Hatékonyabb öntözési technológiák nélkül ugyanis számos országban belátható időn belül kimerülnek a kutak, s a növénytermesztés ellehetetlenül.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.