2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2020. augusztus 16. vasárnap • 13:08

A Vidékfejlesztési Program új lehetőségeket nyit meg a mezőgazdaságban

A koronavírus is megdolgozta a magyar gazdák helyzetét, azonban az újonnan jött pályázati és támogatási lehetőségek pozitívan formálják az agrárvilág életét.

Vizsgálják a lengyelek a meggy felvásárlási árait - A lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálatot indít, hogy tisztázza azokat a lengyel médiában felröppent híreket, melyek szerint az idei évi alacsony felvásárlási árak hátterében bizonyos piaci szereplők összejátszása áll.

A Szigeti Farm megérkezett a XXI. századba - A Vidékfejlesztési Programban közel 200 millió forint értékben valósított meg beruházásokat a Szigeti Farm, állami és uniós támogatásokat felhasználva.

Komoly lehetőségek rejlenek a Vidékfejlesztési Programban - A Vidékfejlesztési program (VP) támogatásai komoly lehetőséget jelentenek mindazoknak, akik elkötelezettek a magyar vidék megmaradása és a magyar agrárium fejlesztése iránt – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter Szakmáron, a Kistény major fejlesztéseinek projektátadóján.

Fotó: Pelsőczy Csaba / AM

Méltatlanul kevés almánk lesz az idén - Markáns különbség lesz az idén a hazai és az Európai Unió más tagállamaiban betakarított alma és körte mennyisége között. Míg itthon az elmúlt húsz év legrosszabb szüretére készülnek a gazdák, EU-szerte átlagos termést várnak a gazdálkodók, ami az árak emelkedését a hazai piacon is visszafoghatja.

Jól teljesít a jégkármérséklő-rendszer - Több milliárd forintnyi kártól óvta meg a hazai mezőgazdaságot máig az országos jégkármérséklő rendszer. A termelők mellett a civil lakosságnak is komoly haszna származik a talajgenerátorok működtetéséből. A rendszernek köszönhetően számos ingó- és ingatlanvagyont sikerült megóvni a jégveréstől. A védekezés az időjárás kiszámíthatatlansága miatt az idén a korábbiaknál is hangsúlyosabb, a pontos előrejelzéseket ráadásul a koronavírus-járvány miatt lecsökkent légiforgalom is nehezíti.

Kezdetét veszi a nagy balatoni ellenőrzés - Adóellenőrzésre számíthatnak augusztus 10-e és 25-e között a balatoni vendéglők, strandi büfék, fagylaltozók, piacok, vásárcsarnokok és más, turisztikai szempontból frekventált helyek – jelzi az adótraffipax. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai és a hozzájuk csatlakozó, más megyékből érkező revizorok mellett a tó déli partján a Somogy megyei fináncok látogatják meg az elsősorban szezonális üzleteket, éttermeket, bisztrókat, cukrászdákat, továbbá a rendezvényekre kitelepült árusokat.

Többletforrás gondoskodik a hungarikumok népszerűsítéséről - Egy nemrég megjelent kormányhatározat többletforrást biztosításáról a hungarikumok és nemzeti értékek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez.

Fotó: wikipedia

Az oltalom segítheti a hamis borok korlátozását - A Szellemi Tulajdon Hivatala álláspontja szerint nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása. A hivatal tíz oltalmi formát biztosít a hazai borászatok számára.

Elhelyezték az Aratókoszorút a Szent István Bazilikában - Bár a vírushelyzet miatt számos fontos közös ünneplés elmarad, az idei összefogás évében elhelyezték a Szent István Bazilikában az Aratókoszorút.

A madárinfluenza károk enyhítésére 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre - A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az érintett tulajdonosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal a honlapján.

Jó termésben bíznak a gazdák - Bár az idén is lehetőségük volt a szőlőtermelőknek arra, hogy éljenek a zöldszüret lehetőségével, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a tavalyinál kisebb területen döntöttek a fürtök megsemmisítéséről az érintettek. Az agrártárca szerint az 5,1 milliárd forintos támogatási keret ötödét nem használták fel a gazdák. Míg tavaly a túlkínálat, idén a koronavírus-járvány miatti piaci helyzet indokolta az intézkedést. A zöldszüret mellett a készletek lepárlására is kérhető támogatás, a gazdaságvédelmi intézkedések részeként pedig 1,8 milliárd forintos nemzeti forrásra pályázhatnak a borászatok.

Fotó: pixabay.com

Rövidfilm a Magyarország Legszebb Birtoka szoborátadásáról - Idén is megrendezésre kerül a Magyarország Legszebb Birtoka díjátadó gála. Kisfilmünkben a döntőbe került birtoktulajdonosok tűnnek fel.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Megáldották a Magyarok Kenyere Program aratókoszorúját a Szent István Bazilikában, megérkezett a Szigeti Farm a XXI. századba a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően, valamint elindult a Magyarország Legszebb Birtoka díj közönségszavazása is. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.