2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2021. október 03. vasárnap • 08:20

Az állattenyésztők a föld és az állatok barátai - Heti hírösszefoglaló

Agrofotó 2021., elegendő a hazai gabona, segítség a sertéstartóknak. Heti hírösszefoglaló.

AgroFotó 2021. díjátadó - Idén is kiválasztotta a szakmai zsűri azokat a fotókat, amelyek a mezőgazdaság csodás pillanatait örökítették meg.

Elegendő gabona termett az idén - Aratás után hagyományosan augusztusban – az új kenyér havában –, Szent István napjára sütik az új búzából az első kenyeret. Az ország kenyere csakis kiváló minőségű gabonából készülhet, amelynek alapja a magas beltartalmi értékkel bíró vetőmag. 

Módosult a trágyázási tilalmi időszak intervalluma - A NAK évekkel ezelőtt kezdeményezte a Nitrát rendelet módosítását, különös tekintettel a téli trágyázási tilalmi időszak vonatkozásában. A tápanyaggazdálkodás terén szükséges változtatásokhoz még folynak a kutatások.

Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet - Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Könnyebb lesz a vetés, gazdagabb az aratás - Év végéig további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az Agrárminisztérium; a kormány azért döntött a vidékfejlesztési program éves keretének növeléséről, hogy további lehetőséget teremtsen a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházásokra, valamint könnyítse az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. 

Idén sem zár jó szezont a zöldborsó és a csemegekukorica - A zöldség-gyümölcs ágazat egyik nagyon aktuális és fontos kérdése, hogy milyen irányban fejlődhet, vagy egyáltalán működhet tovább a zöldborsó és a csemegekukorica ágazat, melyek a jelenlegi zöldségtermő területünk 60%-át adják.

Ki lesz Az Év Agrárembere 2021-ben? - Idén is tíz kategóriában keresi az Agrotrend csoport által életre hívott Az Év Agrárember díj a köz számára értékeset alkotó, a társadalom javát szolgáló agrárszakembereket. Bár a pandémiás helyzet már tavaly is nagy mértékben befolyásolta a díj lebonyolítását Mátrai Zoltán főszervező azért bízik abban, hogy az idén nyolcadik alkalommal kiírt díj ez évben zökkenőmentesen talál gazdára.

Megjelent az agrár-környezetgazdálkodás kifizetés pályázati felhívás - A pályázat 360 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre, mely összeg önmagában is több, mint az előző kettő 5 éves támogatásokra összesen rendelkezésre állt.

Agrárminisztérium: újabb segítség a sertéstartóknak - Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium (AM) a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött - közölte Feldman Zsolt, a minisztérium közleményében.

Az állattenyésztők a föld és az állatok barátai - A MÁSZ kezdeményezésére az Országgyűlés szeptember 29-ét az Állattenyésztők Napjává nyilvánította, amit tegnap első alkalommal ünnepeltünk meg a Vajdahunyadvárban.

Megjelent a takarmány előállító üzemek fejlesztéseit támogató felhívás - Már lehet pályázni a takarmány előállítási tevékenység fejlesztésére kiírt 50 milliárd forint keretösszegű új felhívásra – közölte Nagy István agrárminiszter.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Ötödik alkalommal került sor az Agrotrend Csoport szervezésében az Agrofotó díj kiírására és átadására, a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az Erste Agrár Pódium keretében Fórián Zoltán agrárszakértő Detre Miklóssal a Magyar Államkincstár igazgatóhelyettesével és Feldman Zsolt államtitkárral beszélgetett, dr. Nagy István agrárminiszter a generációváltás fontosságáról beszélt Gyermelyen.

Ausztriában már törvénnyel védik a termelőket - Ausztriában törvénnyel védenék a mezőgazdasági termelőket, illetve az élelmiszeripari termékek előállítóit a nagykereskedők túlhatalmától - jelentette be Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter csütörtökön Bécsben.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.