2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2022. augusztus 14. vasárnap • 12:27

Az űrből is látszik az aszály Magyarországon - heti hírösszefoglaló

Elszabadult az infláció. Rendkívüli intézkedések segítik az aszálykár sújtotta termelőket. Ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés. Az őszi munkákat már az új szabályok mentén érdemes tervezni.

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai – Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.

 

 

Száguld az infláció – Közzétette a KSH a júliusi inflációs adatokat. Ennek értelmében 2022. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Rendkívüli intézkedések segítik az aszálykár sújtotta termelőket – Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

2701_3254_7876a7401915ff65b04092ea62455d44a4713a43_fhd_1920_w40h23.jpg (640×440)

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól – A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Öntözés-fejlesztés – ideje belevágni (videó) –Az aszály kihívásaival csak az öntözőrendszerek és a víztakarékos agrotechnikai eljárások fejlesztésével nézhet szembe a magyar mezőgazdaság. A gazdák lehetőségeiről Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója nemrég a HírTV Soroló című magazinjának nyilatkozott.

Az őszi munkákat már az új szabályok mentén érdemes tervezni – Már az idei ősztől új szabályok mentén, az erősödő uniós zöld elvárásoknak megfelelve, de a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást segítő agrártámogatási rendszer keretei között lehet majd gazdálkodni – jelentette ki Feldman Zsolt a Szentlőrinci Mezőgépnapok ünnepélyes megnyitóján.

copy_20220810-szentlorinc-feldman-AM-FeketeIstvan.jpg (800×533)

Szinte nincs már magyar málna – Már főszezonban is alig kapható itthoni.

Továbbra is Európa élén a hazai csemege-kukorica – Pedig az időjárás itthon is óriási kihívások elé állítja a termelőket.

Magyarország bebarnult – Az űrből is látszik az aszály – Kirívó a különbség a szerdán és az egy évvel ezelőtt készült műholdképek között.

A gazdák az aszályban is számíthatnak a kormányra – A magyar gazdák ahogyan eddig, úgy most, a történelmi aszály idején is számíthatnak a kormányra - mondta az agrárminiszter csütörtökön Újszilváson, ahol a napokban hozott kormányzati intézkedéseket ismertette.

Kimerült a 148-as rendelet szerinti támogatás kerete – Az agrárminiszter közleményt adott ki arról, hogy 2022. augusztus 12-én kimerül az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos idei támogatási keret.

Az OEE álláspontja a fakitermelések feltételeinek átmeneti könnyítéséről – Az elmúlt időszak történelmi léptékű, európai és globális folyamatai egyaránt rávilágítottak a 156 éves Egyesületünk által a kezdetektől hangsúlyozott tényre, hogy természeti értékeink megőrzése és gyarapítása kulcsfontosságú nemzeti kérdés. Értékeink közül, szakmai elköteleződésünk alapja a legösszetettebb szárazföldi ökoszisztéma, az erdő. A termőföld mellett ez Hazánk legfontosabb természeti erőforrása.

2701_6489_1568961927-iUbVJUkIX_md.jpg (800×450)

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése – Júniusban a felvásárlási árak átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

AGRO7 – a hét agrárhírei (2022.08.13.) – A Magyarország Legszebb Birtoka díj egyedülálló kezdeményezése, ahol nyolc gazdaság versenyez a kitüntető címért. Ebben a részben bemutatjuk a kategóriagyőztes gazdaságokat.

A magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségei a 2023-után – Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

Ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés – Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.