2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2021. november 28. vasárnap • 16:04

Drága lesz az idei karácsony

A karácsonyfa, a szaloncukor és a dió is drágult, így az idei karácsonyunk jóval drágább lesz a tavalyinál.

Kiváló minőségű az újbor - A legutóbbi Dél-Pest megyei borrendi találkozón elhangzott, hogy a klímaváltozás okozta károk már nyilvánvalóak a mélyen gyökerező növények, mint a szőlő vonatkozásában is. A kistérség szőlészei, borászai több homoki gazdaságból a normálisnál kisebbre nőtt fürtökről, aprósodó, töppedő szőlőszemekről, kocsány elhalásról számoltak be.

Újabb megyékben jelent meg a madárinfluenza - Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban szerdán - közölte a Nébih az MTI-vel.

A karácsonyfák árai is az egekbe emelkedtek - Egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók.

fotó: pxhere.com

Egyre többen választják az őstermelői hivatást - Kiknek érdemes őstermelői tevékenységet végezni? Miért szükséges az őstermelői státusz igénylése, és mi kell annak kiváltásához?

Az Aldi jövőben csak magyar beszállítóktól szerzi be az alapvető tejtermékeket és a tojást - Az Aldi Magyarország tovább bővíti magyar beszerzésű termékei körét: az áruházlánc az alapvető tejtermékeket magyar beszállítóktól vásárolja, jövő év elejétől pedig az üzleteiben kapható valamennyi tojás is csak magyar forrásból érkezik - jelentették be kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Sikeresen lezajlott a jövő évi agrártámogatásokhoz kapcsolódó adategyeztetési időszak - Jelentős összeg érkezett az elmúlt hetekben a hazai gazdálkodók számlájára, a Magyar Államkincstár az agrártámogatások előlegeként eddig mintegy 222 milliárd forintot fizetett ki az ügyfeleinek. A november végi határidőig további harmincmil­liárd forint jut el így a termelőkhöz.

Drága lesz idén a szaloncukor - Magasabb árakkal találkozhatnak idén a vásárlók az ünnepi édességek között válogatva. Az alapanyagok mellett ugyanis számos termelési költség drágult, ami a termékek fogyasztói árában is megmutatkozik. Bár a hazai édességgyártók várakozásai szerint ebben a szezonban kevesebb ünnepi édesség fogyhat a magyar piacon, így is 3500 tonna szaloncukor és nyolcmillió csokimikulás kerülhet a vásárlók kosarába, az ünnepi forgalom pedig elérheti az ötvenmilliárd forintot.

fotó: pixabay.com

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra - A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.

A Canissi Szabóság elindította régóta várt vadászkollekcióját - Sokan ismerhetik már a Canissi Szabóságot, hiszen rendezvényeink állandó résztvevői. A Szabóság életében újabb fordulópont következett be, amivel most a vadászat szerelmeseinek kedveznek. A klasszikus női és férfi elegancia mellett elindult vadász kollekciójuk. Többek között olyan funkcionális darabokat készítenek, mint vadász zakók, vadász kabátok, csizmanadrágok és térdnadrágok.

A digitális mezőgazdaság felkészült gazdákat kíván - A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha az innovatív technológiákat mielőbb átveszi, és azokat a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az NAK TechLab Demo Day konferencián, szerdán, Budapesten.

Magasabb árat kérnek idén a dióért - Drágábban kerülhet a fogyasztók kosarába idén a dió. A karácsonyi sütemények elengedhetetlen alapanyagáért kilónként akár négyezer forintot is kérhetnek a piacokon. Az áremelkedés hátterében részben a dióburok-fúrólégy kártétele áll, másrészt a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése indokolja az előző évhez képest 10-12 százalékos áremelkedést.

fotó: pixabay.com

A repce helyett a kalászosokra szavaztak a gazdálkodók - Mára az őszi vetési munkák lényegében befejeződtek, és a vetésről beérkezett információkat összehasonlítva az előző évek adataival, kisebb-nagyobb változások figyelhetők meg – írja az Agroképnek írt cikkében Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. A repcéből kieső területeket főleg őszi árpával és búzával vetették be.

AGRO7 - A hét agrárhírei - "A sertésprobléma továbbra is mindannyiunk problémája" - fogalmazta meg Dr. Nagy István agrárminiszter. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig azt mondta, hogy minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdák műtrágyaellátását. A Kertészek Évzáró Szakmai Konferenciáján is forgatott stábunk mindemellett.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.