2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Hírek

2018. január 16. kedd • 15:05

Ezt teszi az agrárkamara, hogy a gazdáknak csak a termeléssel kelljen foglalkozniuk

A gazdálkodást könnyítő intézkedések mellett az egységes kérelmek beadásának gördülékenysége, a vízgazdálkodásról szóló és az erdőtörvény módosítása, valamint az élelmiszeripar fejlesztése is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eredményességét mutatja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) talán leglátványosabb, a gazdálkodók oldaláról az elnyert anyagi források vonatkozásában a legértékesebb szolgáltatása 2017-ben is az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés volt. A falugazdászok közreműködésével az egységes kérelmek benyújtása tavaly is gördülékenyen zajlott, több mint 120 ezer kérelmet adtak be.

- A kérelmek benyújtása mellett – a tavalyi évben először – az őszi adategyeztetésben is részt vállaltunk - mondta Győrffy Balázs NAK-elnök kedden Budapesten a köztestület évindító sajtótájékoztatóján. 

Az őszi adategyeztetés azért is volt fontos, mivel ezzel is gyorsítani tudjuk az előlegkifizetések előfeltételéül szolgáló adatok pontosítását

- tette hozzá.

Süle Katalin elnökségi szóvivő, Zala megyei elnök és Győrffy Balázs, a NAK elnöke - fotó: agrotrend.hu

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezésére, a kamara által életre hívott - a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium részvételével alakult - munkacsoport célja azon adminisztratív problémák felszámolása volt, amelyek akadályozzák vagy késleltetik a kifizetéseket.

- Ennek is köszönhetően tavaly minden korábbinál nagyobb összeget, 254 milliárd forintot utalt át előlegként az Államkincstár az arra jogosultaknak november végéig - közölte a NAK elnöke.

A kamara az előző évben több mint 100 jogszabályt véleményezett, amiből sokat maguk kezdeményeztek. - Folyamatosan javaslatokat fogalmazunk meg azért, hogy az agráriummal kapcsolatos jogszabályok minél életszerűbbek legyenek - ismertette Győrffy Balázs.

A kamarai tagok igényei szerint módosultak az egyszerűsített foglalkoztatás és az illetékmentesség szabályai - fotó: Pixabay

Az elnök példaként említette a NAK által javasolt, és az Országgyűlés által egyhangúlag elfogadott jogszabályi változtatást, ami az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem korábbi 5870 forintos összegét a tavalyi évre vonatkozóan 7631 forintra, 2018-ra 8255 forintra növelte (a jövőben pedig a minimálbér növekedésével arányosan emelkedik). 

A jogszabály változásával elkerülhető, hogy a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatása csökkenjen, ezáltal a gazdálkodók nem szembesülnek még komolyabb munkaerőhiánnyal

- hangsúlyozta.

A vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról Győrffy Balázs elmondta: tovább nőttek a vízkészletjárulékfizetési mentesség határai (amely az EU-ban így is a legmagasabb volt), az utolsó módosítás révén pedig lehetővé vált a hektár alapú kedvezményes vízhasználat.

Így módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény
A vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie az öntözési célú vízhasználat esetében az évi 400 ezer m3-t vagy hektáronként az évi 4 ezer m3-t, a halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználat esetében felszín alatti vizet használók esetében az évi 400 ezer m3-t, felszíni vizet használók esetében hektáronként az évi 25 ezer m3-t meg nem haladó vízmennyiség után.

A 2017-es év egyik legmeghatározóbb lépése az Erdőtörvény kétharmados többséggel elfogadott módosítása volt. - Az új jogszabály egyáltalán nem szorítja háttérbe a természetvédelmi szemléletű erdőgazdálkodást, ugyanakkor megteremti azt a már régóta hiányzó összhangot és egyensúlyt, amire a magyar vidéknek égetően szüksége volt - vélekedett. Az erdőtörvény módosításának előzményeiről és fogadtatásáról bővebben ITT olvashatnak.

A NAK elnöke szerint érdemi előrelépést jelent, hogy a Vidékfejlesztési Programban (VP) 200 milliárd forintot különített el a kormányzat az élelmiszerfeldolgozással foglalkozó a mikro- és kisvállalkozások részére.

A gazdaságfejlesztési keretből (GINOP) pedig az eredetileg tervezett több mint dupláját, azaz 100 milliárd forintot biztosítottak a közepes élelmiszeripari vállalkozások beruházásaira.

- Mind a VP-ben, mind a GINOP-ban folyamatban van a pályázatok elbírálása - közölte Győrffy Balázs.

Az élelmiszeripart támogató források elérhetővé tétele mellett a kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat is az utóbbi időszak kiemelt sikerei közé tartozik, melyről ITT írtunk. 

Idén tömegesen megkezdődhetnek az élelmiszeripari beruházások - fotó: MTI

A tavaly novemberi agrárkamarai választásról szólva emlékeztetett: a voksoláson közel 50 ezer kamarai tag élt szavazati jogával.

A választáson elért siker felhatalmazást és egyben felelősséget is jelent

- mondta a köztestület elnöke.

- Célunk, hogy a következő években a tagjaink adminisztrációhoz, bürokráciához kötődő problémáit megoldjuk. Szeretnénk megadni tagjainknak, hogy csak a termeléssel kelljen foglalkozniuk, a szükséges információt, szolgáltatásokat biztosítjuk. Ehhez a kereteken is változtatni kell, több olyan területen is beavatkozásra van szükség, amiben a Kormányzat munkáját javaslatokkal segíthetjük - jelentette ki Győrffy Balázs.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.