2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2018. június 28. csütörtök • 09:09

Ha jégeső közelít, akcióba lépnek a kezelők

A jégerprogram miatt csökken a gazdák kára. Az országban 986 berendezés működik. Békés megyében 17 automata és 46 kézzel ­vezérelt generátor található, melyek a megye teljes területét lefedik.

Május elejére kiépült Békésben is a jégkármérséklő (jéger) rendszer, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara­ (NAK) alakított ki és üzemeltet. Békésben 63 generátor­kezelő látja el a berendezések működtetését, illetve karbantartását. A megyében 17 automata és 46 kézzel ­vezérelt generátor található, melyek a megye teljes területét lefedik. Már egyharmadával csökkent a jégkár - írja a Békés megyei hírportál.

"Nincs olyan technológia, amellyel teljesen kiküszöbölhető a jégeső. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz."

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke kiemelte, az országban 986 berendezés működik. 10×10 kilométeres területenként telepített egyet-egyet a kamara. Többek között Gyomaendrődön is, Papp István gazdálkodó területén. A napelemmel működő, automata rendszerről dr. Kulcsár László és Papp István beszélt.

– Az Országos Meteorológiai­ Szolgálat pár órával előbb adja ki a jelzést, hogy az adott térségben mekkora az esély jégesőre – mondták. – Ha szükséges, bekapcsolnak az automata berendezések, illetve a megkapott telefonos üzenet alapján akcióba lépnek a generátorkezelők.

Papp István kitért többek között arra, területükön májusban 70 milliméter esőt regisztráltak, jég is volt, de meggymag, és nem cseresznye vagy dió nagyságú. A kisebb jégdarabok kevesebb kárt okoznak, nem ütik be a dinnyét, nem károsítják a napraforgó levelét. A rendszer elaprózza a jégverést.

(balról) dr. Kulcsár László és Papp István - fotó: I. Gy., beol.hu

Dr. Kulcsár László szólt arról, a mezőgazdasági károkon belül a jégkár aránya 20 százalék körül alakul Békésben. A klímaváltozás miatt pedig egyre gyakrabban válik szélsőségessé az időjárás. A NAK ezért is állt annak a törekvésnek az élére, amely Európában elsőként a jégkármérséklő rendszer kialakítását szorgalmazta. A rendszer kiépítése kétmilliárd forintba került, amiből 1,8 milliárd forint pályázati forrás. A rendszer éves működtetési költsége 1,5 milliárd forint, amit a kárenyhítési alapból finanszíroznak. A gazdáknak ez viszont nem jelent pluszkiadást.

– A rendszer várhatóan több 10 milliárdos kártól védi meg a gazdákat – ecsetelte dr. Kulcsár László. – Ugyanakkor nemcsak a mezőgazdasági termelőknek segítség, hanem a lakosságnak is, hiszen az épített környezetet, a gépjárműveket, a kiskerteket is megóvja a jégveréstől.

Természetesen jégesők továbbra is lesznek, azt semmilyen módszerrel nem lehet megakadályozni.

– A jégkármérséklő rendszerrel az garantálható, hogy ennek hatására kisebb lesz a lehulló jégszemek mérete, a jégdarabok elaprózódnak – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – A védekezéshez használt ezüst-jodidot a gyógyászatban és az ivóvíztisztításnál is alkalmazzák. Nincs káros hatása sem az emberi egészségre, sem pedig a környezetre.

Az ezüst-jodid kizárólag a jégszemcsék méretét tudja­ csökkenteni, az időjárásra semmilyen hatást nem gyakorol. A közhiedelemmel ellentétben nem oszlatja, nem téríti el a felhőket. A csapadék halmazállapotára hatással van, de a mennyiségére nem.

Felkészültek a jégerrendszerre

Dr. Kulcsár László elmondta, hogy Békésben a 63 generátorkezelőt, -karbantartót időben felkészítették a feladatra. Az automata rendszer a pontatlanabb, ilyenkor a központ kapcsolja be, működteti a szükséges ideig a rendszert. A kézi vezérlésű jégerrendszernél SMS-t kap a rendszer kezelője az adott helyen, és beindítja a generátort. A kezelők munka-, baleset- és tűzvédelmi oktatásban is részesültek. Kiválasztásuknál szempont volt, hogy május elejétől szeptember végéig rendelkezésre tudjanak állni, ha kell, hajnali négykor is.

Dr. Kulcsár László elmondta, a rendszer előnyei ilyen rövid idő alatt is érzékelhetők: egyharmadával csökkent a jégkárbejelentések száma Békés megyében. Az idei májusi, júniusi időjárás az átlagosnál jóval nagyobb légköri változékonyságot mutatott, a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás volt a jellemző. A NAK megyei elnöke kiemelte, előfordult olyan nap, amikor az ország nagy részén szinte 24 órán keresztül működtek a generátorok.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.