2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2023. január 08. vasárnap • 08:42

Idén is számíthatnak támogatásra a hazai gazdák - heti hírösszefoglaló

Lezárult a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. A lápi póc lett az Év Hala. A magyar agrártámogatások kiszámíthatóak maradnak. Ünnepelnek a gazdák. Heti hírösszefoglaló.

Időszakos leállás a Nébih szakrendszereiben - A Nébih felhívja ügyfelei figyelmét, hogy 2023. január 6-a 20 órától 7-e 20 óráig több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. Az időszakos leállásra több, az új típusú agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszer működtetését és a támogatások kifizetését támogató informatikai fejlesztés élesítése miatt kerül sor. Fenti időszakban nem lesznek elérhetők a Nébih által üzemeltetett ügyfél felületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások.

Telelő récék tömegei a Kis-Sárréten - A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található hazánk egyik legfontosabb vízimadár-vonuló és telelőterülete. Köszönhető ez a kiterjedt vizes élőhelyeknek, elsősorban a Biharugrai- és Begécsi-halastavaknak és a környező mocsaraknak, valamint vizes élőhely-rekonsrukcióknak.

A nagyszénási világvadász Károlyi Lajos Érdemérmet kapott - Hidvégi Béla vadász, üzletember, a keszthelyi Vadászati Múzeum alapítója. Nagyszénáson született. 2017-ben lett szülőfalujának a díszpolgára, ennek alkalmával nyílt meg állandó kiállítása a Nagyszénási Kulturális Központban. Alapítványának oldalán számolt be arról, hogy 2022 végén vehette át a gróf Károlyi Lajos Érdemérmet.

Nehéz helyzetbe kerültek a nyúltartók - A járványhelyzet és a háborús konfliktus jelentősen csökkentette a nyúlhús iránti keresletet. Az eddig jellemzően a nyúlágazat által felhasznált melléktermékekre manapság más ágazatok is igényt tartanak, és zárt tartás lévén az energiaárak sokat rontottak a jövedelmezőségen. Az átvételi árak emelkedtek, de közel sem úgy, ahogyan az önköltség, így jelenleg veszteséges a termelés. Sokan csökkentették a kibocsátásukat és több telep is abbahagyhatja a termelést.

Újra benyújtható a Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése jogcímre a támogatási kérelem - A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése.

Drága hobbi a vadászat: mélyen a zsebébe nyúlhat idén, aki kipróbálná - A vadgazdálkodás szerves része a vadászat, a hobbivadászaton túl nagyon fontos szerepet töltenek be a vadászok a szektor egyensúlyának a fenntartásában, a dúvadak okozta mezőgazdasági kárenyhítésben is, de feladatuk az inváziós állatfajok terjeszkedésének a megakadályozása, ahogy a járványok megfékezése is. Mekkora a vadászat költsége 2023-ban?

Nehéz szezonban tesztelték az öko búzákat - Második alkalommal tesztelte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Vetőmag Szö-vetség és a NÉBIH az öko őszi búzákat. A fajtakísérlet eredménye fontos információkat ad a hazánkban egyre nagyobb területen megvalósuló ökológiai gazdálkodás számára.

Ezek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés tanulságai - Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.

A lápi póc lett az Év Hala - A halfajta mindössze 8-10 centiméterre nő, jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Mivel fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint példányonként.

Elérhetőek a 2022. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai - A 2022. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok a Nébih honlapján elérhetőek.

2022-ben soha nem látott mértékű természetvédelmi fejlesztések valósultak meg hazánkban - Az Agrárminisztérium a nemzeti park igazgatóságok munkája révén eddig példátlan mértékben valósított meg természetvédelmi célú fejlesztéseket, hiszen több mint 41 milliárd forintot fordított erre a célra a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Fokozódó piaci elvárások - óvatosak a magyar gazdák - Szélsőséges időjárás, gyorsan változó fogyasztói szokások és gazdasági környezet, többször megújuló és kiterjesztett ársapkák, valamint a 2023-tól életbe lépő közös agrárpolitika zöldítési feltételei - ezekkel a kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak.

Ünnepelnek a gazdák- 2023. január 28-án, második alkalommal rendezik meg a Magyar Gazdák Bálját, ezúttal a Vajdahunyad-várban, a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepel a szakma. Mátrai Zoltán ötletgazda, az Agrotrend Cégcsoport vezetője az első gazdabál sikerét látva ez alkalommal még látványosabb és hangulatosabb eseményre invitálja a gazdatársadalmat.

Csak az agrárcégek kezdik optimistán 2023-at - Negatív hangulatban vágnak neki 2023-nak a cégek, habár az előző negyedévi visszaesés nem folytatódott: K&H kkv bizalmi index.

Nagy István: idén is támogatjuk a magyar gazdákat (videó) - A magyar gazdák támogatásai idén is biztosítottak. Alapjaiban újulhat meg a magyar agrárium: minden eddiginél nagyobb támogatás jut a magyar vidék számára - olvashatjuk Nagy István közösségi oldalán.

A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek - A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek, és támaszt nyújtanak a gazdáknak a nehezebb gazdasági körülmények között is – mondta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A friss halhúsra is pályázható a kiváló minőségű élelmiszer védjegy - Újabb élelmiszer előtt nyílt meg a KMÉ-védjegy pályázati lehetőség. Mostantól már a friss halhúsra – élő halra vagy friss és előkészített halászati termékekre – is benyújtható a kérelem.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.