2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2017. március 12. vasárnap • 18:30

Rendkívül fontos, hogy a forrásokat a gazdák kapják

Lassan kezdődhet a tavaszi vetés, madárinfluenza miatti vis maior bejelentés az állatjóléti támogatásnál, fel kell készülni, hogy a 2020 utáni – ezek voltak a hét hírei.

Másfél milliárd forint jut a jégkárok megelőzésére - A parlament a vidékfejlesztési miniszter indítványára kedden elfogadta azt a törvénymódosító csomagot, amelynek eredményeként évente legfeljebb 1,5 milliárd forintot fordítanak jégkármegelőzésre az agrárium kárenyhítési alapjából.

Teljes tilalmat akarnak a balatoni borászok - A Balaton-felvidéki szőlők nagy része elöregedett, újra kellene telepíteni, de a telekspekulánsoknál erre értelemszerűen nincs szándék. Teljes építési tilalmat vezetnének be a Balaton-felvidéken a helyi borászok, hogy megakadályozzák a panorámás ültetvényeket megszerző ingatlanbefektetők trükközéseit.

fotó: 123rf

Elindulhatott a talaj előkészítése, a következő napokban pedig a tavaszi vetés is megkezdődhet. A vetésszerkezetben idén sem várható nagyobb változás. A legfrissebb jelentés alapján a búzatáblákban nem tett nagy kárt a rendkívül hideg tél.

Uniós fellépésre van szükség az európai rizstermelés védelme érdekében - A magyar rizstermesztés környezet-és munkahelyvédelmi szempontból is fontos. A rizstermesztéssel kapcsolatos témát most először tárgyalta az unió illetékes Tanácsa. 

„Így nem lehet biztonságosan termelni” - A FruitVeb úgy véli: a feketekereskedelem megmételyezi az ágazatot, az öntözés hiánya pedig évente többszörös kárt okoz, mint a fagyok és a jégesők együttvéve. Már júliustól öt százalékra csökkentené a zöldség-gyümölcs áruk áfáját a terméktanács.

Hároméves integrációs szerződést vezetne be az agrárgazdaságban a NAK. Igaz, egyelőre az együttműködési hajlandóság alacsony az érintett szervezetek között. A piaci igények is indokolják az együttműködések elterjedését.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a KAP forrásait a gazdák kapják. A magyar álláspont szerint a vidékfejlesztési pillér keretein belül továbbra is biztosítani kell a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát. Kiemelt cél az állattartás ösztönzése, de rendkívül fontos a kertészeti ágazat fejlesztése is. Fel kell készülni, hogy a 2020 utáni KAP felépítését már egyéb, korábban még nem aktuális tényezők is befolyásolhatják.

Madárinfluenza miatti vis maior bejelentés az állatjóléti támogatásnál - Az állatjóléti támogatás igényléséhez szükség esetén vis maior bejelentést kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Fontos, hogy az állatjóléti kifizetési kérelemben megjelölt állatállomány összhangban legyen a hatóság által leölt állománnyal. Az állatjóléti kifizetési kérelmekről és az azokhoz kapcsolódó vis maior bejelentésekről a vonatkozó jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár dönt majd. Madárinfluenza következtében elhullott vadmadarakat 15 megyében találtak, mintegy 200 vadmadárelhullás igazoltan madárinfluenza vírus eredetű. Március végére-április elejére feloldhatják a korlátozást már Abádszalókon is.

Új, zöld számon hívható a kamara ügyfélszolgálata - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folyamatosan vezeti be új szolgáltatásait. Ennek részeként március 7-étől közel 400 ezer tagja, valamint partnerei is ingyenesen hívhatják telefonon a szervezet ügyfélszolgálatát. 

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése, a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány. Az uniós polgárok többsége eddig nem volt tisztában azzal, hogy mézkeverék címén valójában hamis terméket vásárol. 

Először rendezik meg a halak napját március 20-án. A kezdeményezők elsődleges szándéka a halak további népszerűsítése, mert megítélésük szerint ez az állatcsoport ma sem mindig kapja meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelne. A választás azért esett március 20-ra, mert ez a csillagászati tél utolsó napja. Jelentős halaink közül az elsőként szaporodó csuka ívása ekkor ér a csúcsra, ezt követően pedig hamarosan a többi faj ivadékai is megjelennek. Egy olyan időszak veszi tehát kezdetét, amelynek sikeressége meghatározó vizeink halállománya szempontjából.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.