2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. december 25. vasárnap • 13:31

Megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások - heti hírösszefoglaló

Online kalkulátorral is segíti a gazdasági tervezést a NAK, januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót, soha nem látott mértékben nőtt a termőföldek ára, 2023. elején még pótolhatja a jogosult erdészeti szakszemélyzet az elmaradt kötelező kiegészítő képzésen való részvételt, Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán üzent karácsony alkalmából.

Szeptember óta több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg – Ahogy az emelkedő energiaárak, úgy a spórolási kényszer is később érkezett meg hazánkba, mint Európa más országaiba. Augusztusban azonban Magyarországon is megfordult a korábbi trend, melynek eredményeként a megtakarítások itthon is egyre látványosabbak.

Megjelent az új Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv – Az Agrárközgazdasági Intézet kiadványában a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az élelmiszeripar 2021. évi eredményeiről adnak tájékoztatást. Az elmúlt években megjelent zsebkönyvek adatköréhez is kapcsolódva biztosítják az idősorok összehasonlíthatóságát. A nemzetgazdasági és az országos ágazati mutatók mellett a főbb mezőgazdasági adatokat megyei részletezésben is feldolgozták. A nemzetközi statisztikai adatok a főbb tendenciák érzékeltetésére alkalmasak.

Megjelent az új Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv

Végre jelentős nedvességtartalom halmozódott föl a talajokban – Az elmúlt hetek időjárása a nagy mennyiségű csapadékról szólt, és sokfelé hó is volt. A legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva.

A baromfipiac helyzete és kilátásai – A magyar baromfi piac az elmúlt években folyamatos kihívásokkal küszködik, amely a Covid-19 járvánnyal kezdődött és az ebből származó, korábban soha nem látott mértékű élelmiszer áremelkedésekkel. Ez, bár késéssel, de maga után vonta a takarmányalapanyagok árának és hozzáférhetőségének a drasztikus változását is.

Megszületett a megállapodás az ENSZ biodiverzitás csúcstalálkozón – Az ENSZ biológiai sokféleség konferenciája történelmi célt tűzött ki a természettel való kapcsolatunk helyreállításáért. A négy éve tartó tárgyalások csúcspontjaként a világ országai elfogadták a kunming-montreali globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégiát. Ez a világstratégia az emberiséget fenyegető ökológiai válság kezelésére jelöli ki a következő évtized cselekvési irányait.

Csak a pontos számok ismeretében határozhatnak a tagállamok a növényvédőszer-használatról – Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetniük az élelmiszerekért - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

Megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások – Az idei esztendőben az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat. Ezért az állatjóléti támogatások keretében a többletköltségek okozta terhek mérséklésére érkező támogatást még az idén kifizették a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek, összesen közel 7,2 milliárd forint értékben.

Online kalkulátorral is segíti a gazdasági tervezést a NAK – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online kalkulátort alakított ki a honlapján, mellyel a 2023-tól kezdődő Közös Agrárpolitika támogatásainak előzetes kiszámításában segíti az agráriumban tevékenykedőket. Emellett a NAK számos egyéb módon is segíti tagjait a támogatások minél hatékonyabb lehívásában.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót – A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől* a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről. Minden más esetben éves adatszolgáltatást ír elő a rendelet, melynek először a 2023-as kezelések összesítésével 2024. január 31-ig kell majd eleget tenniük az érintetteknek.

Versenyelőny a fóliasátorban – Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően mintegy 130 hektárnyi új üvegházat és fűtött fóliasátrat építettek hazánkban, amelyek fűtéséről több tucat új termálkút gondoskodik. A geotermikus energia használata komoly versenyelőnyt jelent a magyar kertészeti ágazatnak, hiszen így az energiaválság ellenére is biztosított lehet a termelés.

Soha nem látott mértékben nőtt a termőföldek ára

Soha nem látott mértékben nőtt a termőföldek ára – Négy éve nem látott mértékben, 8,5 százalékkal emelkedett a termőföldek ára 2021-ben Magyarországon, derült ki a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank Termőföldindex elemzéséből. A szántók kivételével az összes művelési ágban gyorsult a hektáronként fizetendő összegek növekedése, de itt sem történt nagyobb visszaesés.

Kiderült, kik Az Év Agrárembere kitüntető díj idei kategóriagyőztesei! – 9 éve szervezi az AGROTREND csoport Az Év Agrárembere nagydíjat, ahol olyan szakembereket keresnek, akik kiváló szakmai munkájuk mellett jelentős társadalmi szerepvállalásban is jeleskednek. Társadalmi szerepvállalás az a cselekedet, amiért nem részesül semmilyen javadalmazásban az azt cselekvő személy. Az AGROTREND csoport tulajdonosai büszkén vallják, hogy a vidék megtartó ereje a társadalmi szerepvállalásban jeleskedő gazdatársadalom. Ebből a gondolatmenetből alakult ki a díjkiírás, lassan egy évtizede.

Tájékoztató a gazdálkodókat segítő elektronikus gazdálkodási naplóról – A megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében 2023-ban nagyfokú rugalmassággal kerül be az agrártámogatási rendszer adminisztratív feladatai közé a Gazdálkodási napló elektronikus formában történő vezetése.

Az EB elfogadta a magyar halgazdálkodási Operatív Program Pluszt – A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz elfogadása a magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti a következő években, hiszen összesen 53,9 millió eurónyi, azaz 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

2023. elején még pótolhatja a jogosult erdészeti szakszemélyzet az elmaradt kötelező kiegészítő képzésen való részvételt – Az NFK hirdetmény útján tájékoztatja a jogosult erdészeti szakszemélyzetet a 2022. őszére meghirdetett kötelező kiegészítő képzés pótlásáról, melyre a 2023. január 30. és február 8. közötti időszakban nyílik lehetőség. A képzésre 2023. január 9-17. között lehet jelentkezni az NFK honlapján közzétett Jelentkezési Űrlapon.

MEGHÍVÓ: Talajélet és tápanyag-gazdálkodás a gyümölcstermesztésben -2023.01.30-31. – A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács következő, 2023. január 30-31-ei szakmai és szaktanácsadási rendezvénye a talajéletet, valamint a talajban lezajlódó folyamatokat és a tápanyag-gazdálkodás összefüggéseit helyezi a középpontba.

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Keleméri bárányhús – Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.

Nagy István agrárminiszter karácsonyi üzenete (videó) – A csodára várni mindig érdemes! Áldott karácsonyt kívánok - írja Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Nagy István agrárminiszter karácsonyi üzenete (videó)

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.