2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2017. október 01. vasárnap • 09:31

Messze a tavalyi rekord, jóval kevesebb idén a kukorica

Megszűnt a cukortermelést szabályzó kvótarendszer, meghirdették a Vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintos keretének mintegy kétharmadát, az unión belüli mézkereskedelemben Magyarországnak 40 százalékos részesedése van, dinamikus bővülésre számítanak az ipariparadicsom-termesztésben - ezek voltak a hét agrárhírei.

42 milliós bírság jött össze a nyári ellenőrzések során. A július elseje és augusztus 31-e között zajlott kiemelt vizsgálat során csaknem 7150 létesítmény működését vizsgálták. Az ellenőrzések során 226 alkalommal figyelmeztették a vállalkozásokat, 417 alkalommal szabtak ki bírságot mintegy 42 millió forint összértékben. 

Az Európai Unióban hazánk rendelkezik a 6. legtöbb méhcsaláddal. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott, a megtermelt méz nagyobb hányada exportra kerül. Az unión belüli mézkereskedelemben Magyarországnak mintegy 40 százalékos részesedése van.

A méhészek számát tekintve a középmezőnybe tartozunk - fotó: pixabay.com

Szeptember 30-án megszűnt az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a cukortermelésre vonatkozó kvótarendszer kivezetésével lehetővé válik a termelők számára, hogy a termelést a valós kereskedelmi lehetőségekhez szabják, és kiaknázzák az új exportpiacok lehetőségeit.

A hőhullámok megtették hatásukat, kevesebb lesz idén a kukorica. A termésmennyiségek nagy eltéréséket mutatnak térségenként. A belföldi ellátás azonban még így is biztosított, és exportra mintegy 2,3 millió tonna jut a számítások szerint.

Eddig mintegy 92 ezer hektárról takarították be a termést. A múlt héten bőséges csapadék hullott az egész országban, jellemzően mintegy 20-50 milliméter közötti mennyiségben. Emiatt a betakarítási és vetési munkák végzése lelassult. 

6,0-6,5 tonna közötti országos termésátlaggal lehet majd számolni, szemben a tavalyi 8,6 tonnás rekordhozammal - fotó: MTI

A Miniszterelnökség a gazdálkodók eredményes fejlesztései, valamint a vidékfejlesztési források hatékony felhasználása érdekében kibővített, egységes eljárást dolgozott ki a támogatások öröklésének lehetősége érdekében.

Kistermelői útmutató készült az élelmiszer-előállítás és értékesítés jó higiéniai gyakorlatához. Az ingyenes útmutató letölthető az FM weboldaláról.

A Vidékfejlesztési programban (VP) eddig 969 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat, az 1300 milliárd forintos keret mintegy kétharmadát - mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A kifizetések nagysága meghaladta a 150 milliárd forintot - fotó: 123rf

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2016/2017-es végrehajtási évéhez kapcsolódóan az elmúlt hónapokban nyolc alintézkedés keretében már összesen 267 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

Földművelésügyi Minisztérium a források hatékonyabb kihasználása érdekében szeptemberben engedélyezte a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő támogatási keretösszegek közötti átcsoportosítást, aminek köszönhetően a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása, és a méhanya támogatás alintézkedésekre igénybe vehető támogatási keretösszegek megemelkedtek.

Dinamikus bővülésre számítanak az ipariparadicsom-termesztésben. A mostani 1500 hektár helyett jövőre már 2000 hektáron foglalkozhatnak a jól jövedelmező ipari paradicsommal a gazdálkodók, az ipari paprika helyzete azonban korántsem ilyen jó. Az évtized elején összesen 17-18 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottak be, és félő volt, hogy nemcsak a termelés, de a feldolgozás is megszűnik az országban. Az Univer beruházásainak köszönhetően azonban megmenekült az ágazat, a termelés a többszörösére emelkedett.

Az idén mintegy 1500 hektáron foglalkoztak ipari paradicsommal, becslések szerint 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz, jövőre pedig minden eddiginél dinamikusabb bővülésre számít a szakember - fotó: 123rf

Az Agrármarketing Centrum a meghirdetett „A belföldön megvalósuló, elsősorban tudástranszfer célú rendezvények (Kódszám: AMC-P-17-4)”, illetve a „A belföldön megvalósuló rendezvények: fesztiválok, illetve vásárok keretében hazai termelők, illetve termékeinek promócióját szolgáló tevékenységek (Kódszám: AMC-P-17-5)” megnevezésű pályázati felhívások benyújtási határidejét 2017. október 6-án 12:00 óráig meghosszabbítja.

Idén 40 millió forinttal több forrást biztosítanak az állatvédelem támogatására. - A kormány célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás szemlélete. Az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettünk ennek érdekében - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a „Kutyakötelesség” című kiadvány bemutató sajtótájékoztatóján.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.