2021.03.02., kedd , Lujza

Hírek

2017. augusztus 03. csütörtök • 14:19

Ügyelni kell a bejelentésre! Nem mindegy, mikor észlelték az aszálykárt

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) jelzése szerint a június 15. előtt kötött növénybiztosításokra még a régi aszálymeghatározás szerint lehet kárenyhítést kérni. A NAK pedig felhívja a figyelmet, hogy az aszálykárt legkésőbb szeptember végéig lehet bejelenteni.

Az elmúlt évek legnagyobb hőhulláma tapasztalható, és a száraz időjárás a szántóföldi növényeket sem kíméli. Azonban az, hogy a gazdák aszály címen kárenyhítést kérhetnek-e, attól is függ, mikor kötötték meg az erre vonatkozó biztosításukat. A Magyar Biztosítók Szövetsége felhívta a figyelmet arra a mostani szárazság kapcsán, hogy 2017. június 15-én hatályba lépett a kárenyhítési rendszer törvényi hátterének módosítása, s az egyik legjelentősebb változás éppen az aszály kockázatának definíciójára vonatkozik. 

A korábban érvényes meghatározás szerint aszály akkor volt, ha a kockázatviselés helyén a vegetációs időszakban harminc egymást követő napon az összes lehullott csapadék mennyisége nem érte el a tíz millimétert. Június közepe óta viszont a megváltozott törvény szerint aszály akkor van, ha az összcsapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximumhőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31 Celsius-fokot. Káreseményhez e két feltétel valamelyikének kell teljesülnie, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat adataival szükséges alátámasztani.

Így biztosítási szempontból az idei év átmenetinek minősül, mivel különböző aszálymeghatározások vonatkoznak az kárenyhítési rendszer két pillérére, az állami kárenyhítési rendszerre (MKR I. pillér), valamint a díjtámogatott növénybiztosításokra (MKR. II. pillér). A MABISZ felhívja az aszálybiztosítási fedezettel rendelkező gazdálkodók figyelmét arra, hogy

a jogszabályváltozás csak az annak hatálybalépése után kötött szerződésekre vonatkozik! A 2017. június 15. előtt létrejött növénybiztosítási szerződésekre minden esetben a szerződéskötéskor érvényes jogszabály az irányadó.

Mivel az egyre népszerűbb díjtámogatott növénybiztosításokat csak május 31-ig lehetett megkötni, így azokra csak a korábbi meghatározás szerinti aszálykár vonatkozik. A klímaváltozásnak kitett legfőbb szántóföldi növényeket (kukorica, napraforgó, búza, rozs, repce, tritikálé) ezen belül is csak az „A” díjtámogatott konstrukcióban lehet aszály ellen biztosítani. A kockázat növekedését azonban a gazdálkodók is érzik, mivel egyre többen választják ezt a biztosítási csomagot: a szerződések száma idén több mint 60 százalékkal, az éves állománydíjuk pedig 53 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét arra, hogy az állami kárenyhítési alapba történő aszálykár-bejelentésnek speciális szabályai vannak.

Aszálykárt a károsodott területekre vonatkozóan – érvényesen – legkésőbb 2017. szeptember 30-ig lehet bejelenteni az MKR rendszerébe, arra pedig ügyelni kell, hogy bejelentés dátuma a még lábon álló kultúráknál a tervezett betakarítás, vagy újrahasznosítás előtt minimum 10 nap legyen!

agrotrend.hu / MABISZ, nak.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.