2023.06.03., szombat , Klotild

Hírek

2017. július 12. szerda • 10:16

Nemeshanyban öntik össze a búzát augusztusban

A Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztusban a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát, a kezdeményezéshez az ország összes megyéjéből és a határon túlról is érkezik alapanyag - tájékoztatta az MTI-t Nemeshany polgármestere.

fotó: MTI / Sóki Tamás

Kiss József Attila független polgármester elmondta, hogy számos település malmát meglátogatták, majd Nemeshany mellett döntöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei, miután Orfű mellett a Veszprém megyei kistelepülés szép környezetben lévő, használaton kívüli, de működőképes vízimalma maradt versenyben.

A polgármester tájékoztatása szerint augusztus 13-án délután tartják a magyarság összetartozását jelképező ünnepséget. A rendezvényen összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát és megőrlik a település vízimalmában.

Mint felidézte, a Magyarok kenyere program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére.  Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, 2015-ben 440, tavaly pedig már 515 tonna.

Az idei mennyiség a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát - fűzte hozzá.

A polgármester elmondta, hogy a Nemeshanyban megőrölt lisztből sütik majd augusztus 20-ra a magyarok kenyerét, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.

A program indulásának előzményeiről ITT írtunk korábban.

Kiss József Attila a helyi Csizmadia Vízimalomról szólva elmondta, hogy azt 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta pedig malommúzeumként működik.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.