2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2023. január 15. vasárnap • 08:47

Történelmi volt az aszály 2022-ben - Heti hírösszefoglaló

Korén jött idén a jó idő, ígéretes az őszi vetés, marad az árstop. Heti hírösszefoglaló.

Bevált módszerek a fagyvédelemben - Érdemes idejekorán gondoskodni a fagykárok elleni védekezésről. A tavaszi olvadást követően a virágzó gyümölcsfák, bogyósok és szőlő fagyvédelme válhat szükségessé. Készüljünk fel minél előbb, és szerezzük be a védekezéshez szükséges eszközöket!

Rendkívüli támogatást kapnak a kis hentesüzletek - A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A Soproni Egyetem részvételével megalakult a Természetpozitív Egyetemek Nemzetközi Szövetsége - A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ biodiverzitási konferencia, a COP15 egyik fontos eseménye volt, hogy bejelentették a Nature Positive Universities Alliance, azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének létrejöttét. 

Hajtóvadászat miatt korlátozzák az erdőlátogatást Baranya erdeiben - Januártól február végéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást. 

A hóvirágok idén a tavasz helyett az újévet köszöntik - Lehet ebből probléma? - Egyre több helyen bújnak ki és indulnak virágzásnak olyan növények, amelyeket jellemzően a tavasz hírnökeiként ismerünk. Ilyen például a hóvirág, amiről a napokban a közösségi médiában is több képet lehetett látni. Megkérdeztünk egy szakembert, hogy ez veszélyt jelenthet-e a természet rendjét illetően.

Hihetetlen nagyot ugrott bizonyos szélsőséges időjárási események kockázata - Friss tanulmányok szerint a klímaváltozás jelentősen fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát szerte a világon az elmúlt két évben.

Ígéretes az őszi vetés - Ígéretes az ősszel elvetett szántóföldi növények állapota, s bár a tavaszi időjárás még nagyban befolyásolhatja a tényleges terméseredményeket, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. Az agrárgazdasági kamara szerint a jelenlegi enyhe idő nem a legoptimálisabb, a csapadék azonban a múlt évi rendkívüli aszály után jól jön a földeknek.

Íme néhány fontos új előírás a szántóterületekről! - A szántóterületek esetében kötelezően fenntartandó nem termelési célú területekre és tájképi elemekre vonatkozó várható előírásokról (HMKÁ 8) tett közzé tudnivalókat Feldman Zsolt Facebook-oldalán.

Egy fontos élelmiszernek eshet az ára a közeljövőben - Tartósan csökkenhet az étolaj ára. Az ukrajnai jó termés és a pánikfelvásárlás megszűnése vezethet az árcsökkenéshez.

Változások a termőföld öröklés szabályaiban - 2022. év végén elfogadta az országgyűlés az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXVII. törvényt, mely többnyire 2023. január 1-től hatályba lépő módosításokat tartalmaz.

Gulyás Gergely: marad az árstop - A miniszter a kormányinfón beszélt erről. A napokban Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélekedett, hogy ideje lenne kivezetni az árstopokat.

Aktualizálásra kerültek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalók! - Tekintettel a benzinárstop eltörlésére, aktualizálásra kerültek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalók, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az alábbiakban foglaltak szerint kell eljárni!

A tavalyi a történelmi aszály éve volt - Tavaly történelmi aszály volt: az őszi és a nyári növények terméshozamai egyaránt elmaradtak a korábbi évek átlagaitól, de az állattenyésztés is megsínylette a szárazságot - írta a 2022-es év agrometeorológiai áttekintésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.