2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2018. július 26. csütörtök • 12:15

Váratlan fordulatot vett az EU és az USA kapcsolata

Az elemzőket is meglepte a tárgyalások eredménye.

Nemrég még arról olvashattak oldalunkon, hogy az Európai Unió és Japán vezetői szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek, annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudják Donald Trump kereskedelempolitikáját.


Juncker és Trump elásta a kereskedelmi háború csatabárdját? - fotó: Skynews

Most azonban meglepő fordulatot vett az USA és az EU kapcsolata:

- Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában

- jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

- Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára - fogalmazott Trump a találkozó után, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői egyetértettek kereskedelmi vitáik rendezésében.

Donald Trump közölte: megállapodott az Európai Bizottság elnökével abban, hogy együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében. Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében.

A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.

Az amerikai elnök a megállapodás egyes konkrét részleteit is nyilvánosságra hozta.

Az Európai Unió "csaknem azonnali hatállyal" megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.

Jean-Claude Juncker hozzátette, hogy az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában.

- Azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk

- hangsúlyozta Juncker.

A sajtótájékoztató során arra is kitért az amerikai elnök, hogy Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében. Ehhez pedig közös munkacsoportot hoznak létre.

A tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház Ovális irodájában Donald Trump "nagyon okos embernek" nevezte Jean-Claude Junckert, aki pedig azt mondta, hogy Brüsszel és Washington "nem ellenségek" és "együtt kell működniük".

Az EB elnökének látogatása pozitív visszhangot keltett. A Financial Times győzelemként írt tárgyalásokról, hiszen ennek eredményeként tűzszünetet rendeltek el az Európa és Amerika között kialakult kereskedelmi háborúban. A Libre Belgique című belga napilap pedig kijelentette, hogy Juncker és Trump szerdán elásta a kereskedelmi háború csatabárdját.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.