2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Agrárpénzek

2017. június 13. kedd • 16:07

A finanszírozás költsége

A Takarék Agrár Központ edukációs célú cikksorozatot indított az agrotrend.hu oldalon. Célunk a mezőgazdaságban tevékenykedő szereplők pénzintézetekkel való együttműködésének a javítása. Az első részben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a finanszírozó nélkülözhetetlen stratégiai partnere a gazdálkodónak. Cikksorozatunk második részében a finanszírozási fajtákkal és a források költségével foglalkozunk, kiemelten a Takarék Agrár Hangulati Index (TAHI) legfrissebb adataival összhangban.

A cikksorozat első részét itt olvashatják.

Az agrártermelés forrásszükséglete több részből tevődik össze. Ezeket érdemes ketté bontanunk, állandó és változó költségekre. Míg az előbbiek az eszközökhöz kapcsolódnak (a beruházások és a tárgyi eszközök amortizációs költsége), az utóbbiak a termelés során felmerülő éven belüli tételek (az inputok, a munkaerő és az adminisztráció) költségei lesznek. Ezek ellentételezése az éves árbevétel, a támogatások és a külső forrás bevonása lehet. Nem mindegy, milyen ütemezésben használjuk fel ezeket az összegeket, hiszen jelentős pénzt veszíthetünk, ha nem okszerűen lépünk fel gazdaságunk finanszírozásával kapcsolatban. Fontos szempont a likviditás fenntartása, ami a költségek azonnali ellentételezésének a képessége lesz. 

A gazdaság vagyonát csoportokra bonthatjuk az alapján, hogy mennyire számítanak likvidnek, azaz milyen gyorsan lehet pénzzé tenni őket. A leginkább likvid a készpénz, hiszen az azonnali fizetőeszköz. A mérleg másik nyelve lesz a befektetett eszközök csoportja, amiben a lekötött tőke csak nagyon lassan térül meg. Sok a kérdés és lehetőség a vállalatok pénzügyeivel kapcsolatban, és nyereségről mondanak le azok a gazdák, akik nem alkalmazkodnak a pénzpiaci helyzethez. Különösen fontos kérdés ez jelenleg, amikor történelmi mélységben vannak a kamatok, és nagyon jó lehetőség van a saját erő, úgymond a saját takaró meghosszabbítására. Mindjárt itt egy jó tanács: próbáljunk fix kamatra forráshoz jutni, minél hosszabb időre, mert e kedvező kamatkörnyezet nem fog évekig tartani! Ezáltal felgyorsulhatnak a fejlesztések, hamarabb nőhet a versenyképesség, javulhat a jövedelmezőség.

Első lépésben az alapelvek szintjén vizsgáljuk meg az összefüggéseket, majd a TAHI adatai alapján nézzük meg a hazai viszonyokat. Országjáró körútjaink során azt figyeltük meg, hogy kisebb üzemméret esetén nem mindig kerül megfelelő hangsúly a pénzügyekre, de a nagyobb cégek esetén is sok esetben van lehetőség a finanszírozás javítására. A mezőgazdaságban a jövedelmezőség alacsony, így fontos, hogy ne érjen pénzügyi veszteség minket. Hangsúlyozni kell, hogy ez nem a pénzintézet elkerülését jelenti, hanem pont fordítva. Minél több lehetőséget kell megismerni, hogy a legalkalmasabbat választhassuk ki a számunkra. Ebben pedig ma már messze nem csak a hitelfeltételeknek kell főszerepet kapniuk, hanem a kiegészítő szolgáltatásoknak is. Ilyen példa az a szakmai támogatás, piaci előrejelzés, tanácsadás, amit a Takarékok saját agrárszakmai műhelyükön keresztül nyújtanak.

Korábban aranyszabályként érvényesült, hogy hosszú távú célra hosszú távú forrást alkalmazzunk, míg rövid távra rövidet. A piacon azonban e téren nagy a zűrzavar, amiben közrejátszik a támogatott hitelek széles kínálata és – a már kifutott - méltán népszerű NHP konstrukció is. Tény azonban, hogy ágazati szinten a beruházási hitelek és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek képezik a finanszírozás gerincét.

Forrás: AKI

A beruházások esetén a Takarék Agrárhangulati Index legfrissebb felmérésének az eredményeiből indulunk ki. Adataink alapján a mezőgazdasági üzemek 80 százaléka tervez valamilyen beruházást az előttünk álló 12 hónapban. A tervezett beruházások jelentős hányada támogatási forrás igénybevételére épül és hitelfelvételi szándék is párosul hozzá. Negyedük ehhez kizárólag önerőt és támogatást használna fel. Pedig már a beruházások kötelező önerejét is érdemes lenne olcsó külső forrásból biztosítani. A saját pénzt pedig inkább fedezetül használni, így az maga is termelne némi hozamot. Ma ugyanis óriási azon gazdák aránya, akik inkább önerőből finanszíroznák a beruházásaikat. Ez nagyon gyakran vezet likviditási problémákhoz, hiszen az azonnal mobilizálható önerőt kötjük le hosszú távon. Ez akkor jelent problémát, ha közben a rövidtávú szükségleteinket (az inputok és a szolgáltatások költségét) nem tudjuk azonnal megfinanszírozni. Természetesen, a Takarékoknak ezen esetekre is van pénzügyi megoldása, de a tervezett és okszerű pénzgazdálkodást előbbre valónak tartjuk. Ennek kialakításában is partnerek vagyunk. 

Takarék Agrár Hangulati Index 2017. I. negyedév

A gazda likviditása sérülhet akkor is, ha nem várt ütemezésben kapja a közvetlen támogatások előlegét, amit szerencsére - a Magyar Államkincstár jóvoltából - a gazdák már az ügyfélkapujukon keresztül nyomon követhetnek.

Az is hasonló gondot okozhat, ha az előfinanszírozási szerződéskötéskor nem figyel a gazda arra, hogy a beérkezett támogatási előleg mekkora részét fordítja törlesztésre. Sok cég a tavaszi inputokat az október 15-i előleg-kifizetéseket követően rendeli meg, így gondot okoz, ha nem az elvárásoknak megfelelően érkezik meg az előleg. A Takarékok ezt a szempontot is figyelembe vették termékük rugalmas kialakítása során.

 

agrotrend.hu / Takarék Agrár Központ

(x)

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.