2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpiac

2015. október 30. péntek • 12:20

Fővárosiak licitálhatnak a földekre

Budapesti lakosok és a legfeljebb húsz kilométerre élő földművesek vásárolhatnak termőföldet az államtól a november 16-ára meghirdetett fővárosi földárverésen. Két bizottság előtt csaknem kétszáz hektár terjedelemben 13 külterületi ingatlan kerül kalapács alá, hektáronként átlagosan ötmillió forint kikiáltási áron.


fotó: 123rf

A budapesti állami termőföldek árverése mindjárt az első körben, november 16-án történhet meg. Az érdeklődő gazdák ugyanezen a napon járulhatnak az illetékes árverező bizottság elé Heves, Vas, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A kalapács alá kerülő, 193 hektár terjedelmű 13 fővárosi ingatlan a XXIII. kerületben található. Az árverésen azok vehetnek részt, akiknek a lakóhelye vagy mezőgazdasági üzemközpontja az adott településen, vagy annak húsz kilométeres körzetén belül van. Az árverések lebonyolítása a kormányhivatalok feladata.

A kijelölt budapesti külterületi földek árverését a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében az érdi ipartestület székházában bonyolítják le. Tarnai Richárd kormánymegbízott úgy tájékoztatott: készülnek az eseményre, a hirdetmények, a tájékoztatók idejében megjelentek. Az árverezés két bizottság előtt zajlik majd, egy-egy bizottság legalább öt tagból áll. Az érdeklődők adatait minden árverési napon folyamatosan reggel fél nyolctól rögzítik. Ellenőrizni fogják a jelentkezők lakcímét, azt, hogy földművesnek minősülnek-e, és az országban mekkora földterület van a tulajdonukban. A birtokméret ugyanis – a most megvásárolt területtel együtt – legfeljebb háromszáz hektár lehet. Az árverés törvényességét közjegyző tanúsítja majd a helyszínen.

A liciten részt vevők jogi képviselete kötelező. Kiss Balázs, a Pest Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályának vezetője elmondta: az érdeklődők több ügyvédet is megbízhatnak, hiszen előfordulhat, hogy ugyanazon a napon nem tudnak minden árverésen személyesen részt venni. Az árverésről jegyzőkönyv készül, az állami földek kezelésére hivatott nemzeti földalap (NFA) jogászai ennek nyomán szerkesztik meg az adásvételi szerződést. Ezt a település önkormányzatának hirdetőtábláján hatvan napra kifüggesztik, az elővásárlásra jogosultak pedig közölhetik, hogy ugyanazokkal a feltételekkel megvásárolnák az ingatlant. A földszerzésről szóló dokumentumot az árverési vevő juttatja el bejegyzésre az illetékes földhivatalhoz.

Ezzel kapcsolatban Borsay Tamás, a Budapesti Kormányhivatal földhivatali főosztályvezetője elmondta: a vásárláshoz esetleg felvett bankhitel erejéig jelzálogjogot jegyezhetnek be. A magyar állam javára egyúttal visszavásárlási jog kerül a tulajdoni lapra. Hozzátette: Budapesten az elmúlt másfél évben több mint 1100-an kérelmezték felvételüket a földművesek névjegyzékébe. A nyilvános árverések a Földet a gazdáknak program keretében az év végéig országszerte folytatódnak.

Ha állami földet venne, ezeket kell tudnia:

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.