2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Agrárpiac

2018. július 31. kedd • 10:04

Trump az EU-nak: Vegyétek a szójababunkat, vám nélkül!

Az amerikai elnök szerint az újragondolt megállapodások a gazdáknak is jót hoznak.

Donald Trump, az USA elnöke látogatást tett Iowa államában, ahová diplomáciai kísérettel érkezett. Köztük volt lánya, Ivanka Trump, illetve munkaügyi és kereskedelmi miniszterei is - írja a Successful Farming.


Legyenek nagyok az amerikai farmerek! Olvasható a zöld sapkán - fotó: bloomberg.com

Az elmúlt hónapokban egyre inkább kiéleződött Trump vámháborúja, amelyben többek között Kanadával és az Európai Unióval is ellentétes állásponton voltak. Nemrég megírtuk, hogy váratlan fordulatot vett az EU és az USA kapcsolata, amely során úgy tűnik, rendezni tudták a nézetteltéréseiket a felek. Ezért is várta nagy izgalommal a 200 fős republikánus közönség az elnök beszédét.

A látogatásnak a Északkelet-iowai Közösségi Főiskola (NEICC) adott otthont, ahol félórás beszédet hallhattak a résztvevők. Az elnök több célból érkezett a főiskolára.

Elsősorban Rod Blum kongresszusi képviselő kampányának részeként volt jelen, illetve az új munkaerő-fejlesztési törvényre szerette volna felhívni a figyelmet, ami szépen lassan halad át a Kongresszuson.

A törvény értelmében több fedezet jutna az olyan technikai munkák képzéseire, mint például a számítástechnika vagy éppen a hegesztés. 

Az elnök viszont nem azért volt jelen, hogy a gazdaságról beszéljen, ennek értelmében nem is fogadta a jelenlévők kérdéseit. Viszont kihangsúlyozta:

"Türelmet kérek. Hamarosan jó hírek fognak érkezni."

Habár a jelenlévők kérdezni nem kérdezhettek, Trump beszédjében kitért a vámháborúra:

"A kereskedelmi megállapodásaink egyáltalán nem voltak jók. Az összes rossz volt, ezért fogunk újakat készíteni. Személyesen imádom Kanadát, de 375%-os vám van a tejtermékeinken, amelyek odamennek. A kereskedelmi hiányunk pedig 97 milliárd dollár. Ők persze próbálják többletté varázsolni, de nem lehet"

– mondta szomszédos ország vámjairól, illetve értékelte Jean-Claude Junckerrel való találkozóját is.

"Nemrég kinyitottuk Európa kapuit a gazdáinknak. Találkoztam az Európai Unió miniszterével és megegyeztünk. Mondtam: Vegyétek a szójababunkat, vám nélkül! Ez pedig nagyon-nagyon jó lesz a gazdáinknak. Higgyetek nekem, mostantól nem lesztek Trump miatt szomorúak."

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.