2022.12.09., péntek , Natália

Gépesítés

2017. január 16. hétfő • 14:21

Nagy a mozgolódás a legnépszerűbb állattartási technológiák listájában

Összeállt az állattartási technológia gépeinek DLG Image-barométere.

A DLG (Deutsche Landwirtschafts-Geselschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) minden évben megkérdezi a német gazdák véleményét az általuk legjobbnak minősített és preferált mezőgazdasági inputokat gyártók és különböző szolgáltatásokat nyújtó cégekről, akik véleményüket 0-100-as, vagy 0-50-es skálán pontozással nyilváníthatják ki. A sok táblázatból és értékelésekből felépülő anyagból most a hazai vállalkozók és vállalkozások számára is jól használható az állattartási termelési technológiák gép- és berendezés szállítóira, illetve márkáira vonatkozó értékelés főbb eredményeit tesszük közzé. A szántóföldi gépek összesítését ITT találja.

A helyezettek között főleg sertés- és szarvasmarhatartás, illetve kevés baromfitechnológiai gépgyártó szerepel. Az állattartási technikákat szállítók országos listájában az előző évhez képest több helycsere is történt. Mindjárt az első-második helyen helyet cserélt a GEA Farm és DeLaval. A szarvasmarhatartási technológiákhoz különböző robotokat (fejő, takarmányozó, kitrágyázó stb.) gyártó Lely több táblázatban is megőrizte értékes harmadik helyét. Az Urban a 9.helyről jött fel a 7.-re. A BauMatic is beelőzte a 9.helyen az utolsó helyre szorult Schauer-t. 

A regionális listák az északi tartományok kivételével – néhány helyezéstől eltekintve – többnyire hasonlóak az országos összesítéshez. Az északi tartományokban a Big Dutchmann került a dobogó első helyére, a Lely a második fokára és a GEA Farm csak a harmadik helyet érdemelte ki. A regionális listákban felbukkannak az országos TOP 10-ből kiszorult gyártók is: keleten a Patura, nyugaton és északon a TEWE, délen pedig a Roxel és Zimmermann. Az üzemméretek szerint készült TOP 10-es listákban a nagyüzemeké megegyezik az országos listával, a közepes méretűeknél is csak egy helycsere tapasztalható az alsóbb régióban. 

A kisüzemek azonban nem helyezték az Urban-t és a BouMatic-ot helyettük bekerült a tízes listájukba a Roxel és a Zimmermann. valamennyi üzemnagyságnál a dobogósok azonosak az országos listáéval. A korcsoportos listákban az első négy helyezett egyező az országoséval, a sorrendek azonban különbözőek. A fiatal gazdáknál a dobogó legfelső fokára a Lely került, amely a középkorúaknál második, az időseknél pedig csak negyedik helyezett lett, pedig a gépei éppen őket tehermentesítik a legjobban. A fiataloknál a GEA Farm Technologies került a dobogó második fokára, amely a másik két korcsoportnál listavezető lett. Mindhárom korosztálynál a dobogó harmadik fokát az országos lista másodikja, a DeLaval foglalja el. 

A fiatal gazdáknál a Schauer-nek nem jutott hely a legjobb tízben, de helyette a 10. helyre bepontozták a TEWE-t. A középkorúaknál a TEWE a WEDA-t szorította ki a tízes listából. A legidősebb (60 feletti) korcsoport a Big Dutchman-t felhozta a második helyre, a WEDA-t pedig a 8.ról az 5.-re. Az Urban csak nyolcadik, a BouMatic pedig az utolsó helyen szerepel. A kiosztott pontszámokat is egyre szűkebben mérik a pontozás alanyai összehasonlítva a korábbi évekkel, ez az elégedettségük csökkenését is jelentheti. Különösen kritikusan pontozták a nyugati régió kisebb üzemek vezetői és a 60 év feletti idősebb gazdák.

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.