FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Precíziós gazdálkodás

2017. augusztus 22., kedd • 11:06

A precíziós gazdálkodás bankos szemmel

Miben rejlik a precíziós gazdálkodás legfontosabb erénye? Milyen kapcsolatot fedezhetünk fel a menedzsment szemlélete és a hitelezés, valamint a kockázatkezelés menetében? Miért fontos egy pénzügyi stratégiai partner a fontos beruházási tanácsadások során? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat a gazdák stratégiai szemléletét vizsgáló cikksorozatunk következő részében.

Fontos elsőként magáról a precíziós gazdálkodásról beszélni, hiszen ennek nyomán lehet majd felvezetni az üzem vezetősége és a pénzintézeti szempontrendszer közötti összefüggéseket. Mindenkinek van egy precíziós gazdálkodásra vonatkozó meghatározása, ez alól a Takarék Agrár Központ sem kivétel. Röviden összefoglalva:

a technológia fő ismérve a területünk és a gazdaságunk minél mélyebb ismerete, valamint ennek az információhalmaznak a segítségével az optimális működésre való törekvés.

Véleményünk szerint nem az az elsődleges kérdés, hogy ezt a tudást a technológia révén, vagy a hosszú időn át tartó tapasztalás útján szerezzük meg. A precizitás megjelenhet egy idős gazda éveken át tartó áldozatos munkájában is, mint amikor az eke fogásából megmondja a területe kötöttségét és a táblán belüli nedvességmegtartó képesség különbségeit. Ennek a tudásnak a megszerzésére a felgyorsult és erősen gépesített világban azonban már nincs lehetőség. A táblák, földterületek ’kórtörténete’ sokszor ismeretlen, a területek koncentrálódásakor a sokfelől döntési körünkbe tartozó területeket egyben kezeljük és előzetes vizsgálatok nélkül, azonos dózisokkal kezeljük. Pedig ez nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági téren is sok kérdést vet fel.

A precíziós gazdálkodás legfontosabb előnyei és hátrányai a bank szemszögéből - Takarék Agrár Központ összeállítás

Talán különösen hangzik, de ennek a tudásnak a megszerzésére nem mindenkinek van szüksége.

A tábla mély ismeretéhez szükséges adatoknak nemcsak értéke, hanem költsége is van.

Ez annál magasabb lesz, minél pontosabb adatokat szeretnék megszerezni. Ezért jelenik meg a költségtényező a táblázat mindkét oldalán. Az egyszerűbb megoldás a hozammérő használata, amivel mérhetővé válik a tábláról lekerülő termény által a kimenő inputok összessége. A tábla hozamtérképe azonban önmagában csak egy okozat, ami az eredendő okot – ami lehet elemi-, vadkár, mikro-, makroelem hiány/többlet, művelési/emberi hiba…stb. – csak sejteti.

Az érdeklődőknek azt a kérdést is fel kell tenniük maguknak,

hogy mihez kezdenek ezzel az adatmennyiséggel?

A nyers adat önmagában értéktelen; kijuttatási tervvel együtt jelent csak komoly megtakarítási lehetőséget. Emellett a technológiák terjedésének az is gátat szab, hogy az inputok és a termények nyomon követhetőségével együtt nő a cégen belüli átláthatóság is. Lássuk be, hogy ez még nem mindenkinek áll érdekében. Az adatok kiértékelésére egy új piac kezd formálódni, amiben – remélhetőleg – kiemelt szerep jut majd a szaktanácsadói hálózatnak és új módszertannal felszerelkezve pontosabb adatok kerülnek a gazdák birtokába.

A pénzintézetek számára egy igen csábító hitelezési cél a precíziós gazdálkodás több szempontból is. Bár idővel csökken az eszközök értéke, de - megfelelő birtokméret esetén - hatékonyságjavító célként a megtérülése rövid lehet. A birtok mérete nem azt jelenti, hogy csak a nagyok számára lehet járható út a gazdálkodás precízionálása. Kis birtokoknál csak a megfelelő gépkapcsolásokat kell megtalálni az elinduláshoz. Mivel a növénytermesztésben a legnagyobb költségtényező a tápanyag kijuttatás, ezért ennek táblán belüli megkülönböztetett kezelése jelenti a legnagyobb költségmegtakarítást is. Érdemes ezzel kezdeni és erre egy kedvező ár-érték arányú gépkapcsolatot kiépíteni.

A szemléletváltás nem kerül semmibe, az adat megszerzése és kiértékelése a drága.

A pénzintézet szempontjából az a szemlélet fontos, ami a gazdát jellemzi a precíziós gazdálkodáson keresztül. A gazdáknak sokszor nehézséget okoz az adminisztráció, vagy egy komplex, megalapozott üzleti terv összeállítása. A precíziós technológiák segítségével az adatok megbízhatóak, követhetőek, kevesebb lehet az emberi hiba, továbbá a növények, állatok általános életképessége is javul igényeik pontosabb kielégítése nyomán. Ezek a pénzintézet kockázatkezelésének szempontjából fontosak, hiszen javul a termelés fenntarthatósága és az üzem versenyképessége is. Különösen gyorsan megtérülhetnek ezek a beruházások magasabb hozzáadott értékű ágazatok (állattenyésztés, kertészet) esetén, mert a tömegtermékek piacán - ahogy a táblázatban is áll – nem tudunk árkülönbözetet realizálni precíziós és nem-precíziós termelésből származó végtermék között.

A Takarék Agrár Központ beruházási és finanszírozási tanácsadással, valamint helyszíni igényfelméréssel segíti a fejlődni vágyó gazdákat, nyugodtan keressenek minket és gondoljanak a Takarék Csoportra, mint pénzügyi stratégiai partnerre a sikeres működéshez.

A Takarék Agrár Központ edukációs célú cikksorozatot indított az agrotrend.hu oldalon. Célunk a mezőgazdaságban tevékenykedő szereplők pénzintézetekkel való együttműködésének a javítása. Az első részben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a finanszírozó nélkülözhetetlen stratégiai partnere a gazdálkodónak. Cikksorozatunk második részében a finanszírozási fajtákkal és a források költségével foglalkozunk, kiemelten a Takarék Agrár Hangulati Index (TAHI) legfrissebb adataival összhangban.

Gór Arnold, regionális agrár kapcsolattartó

Takarék Agrár Központ

(x)

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.