2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Kertészet

2018. augusztus 16. csütörtök • 12:19

Agrárminiszter: A felvásárlók ki akarják használni a gazdákat

A tárcavezető irreálisnak tartja az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos árát

Teljes mellszélességgel támogatja a gazdák akcióját az agártárca, nem hagyhatjuk, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak - nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc műsorában Nagy István agrárminiszter.


A miniszter arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet - fotó: AM

Nagy István kijelentette, az Agrárminisztérium nem tartja reálisnak az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos árát. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi 730 ezer tonnányi termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat.

- A felvásárlók kihasználják, ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak

- jelentette ki.

Itt arról olvashattak az agrotrend.hu-n, hogy az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, valamint a visszáruzást.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti.

A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Az alma felvásárlási árának helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.