2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Kertészet

2018. április 23. hétfő • 13:18

Feléledtek a károsítók - A lisztharmat és a levéltetvek is károsíthatják a gyümölcsfákat

Néhány napja egy melegrekord is megdőlt és eddig csapadékban sem volt hiány. Érthető, hogy most hirtelen beindultak a növények. A károsítók is feléledtek.

A kajszi és a mandula sziromhullása után most egyszerre virágzó őszibarack, cseresznye, meggy, körte és almafákat is látok a kertekben – írja aktuális növényvédelmi felhívásában Zsigó György.

Külön felhívást szenteltem a virágfertőző monília és a tafrina elleni védekezés jelentőségének.

A száraz, meleg napok nem kedveztek a gombáknak és a gyümölcsfák is rövid ideig virágoztak. Járvány nem alakult ki, de a mélyfekvésű, párásabb és érzékeny növényekkel beültetett kertekben fertőzhettek.

Az őszibarackon a tafrina kezdeti tünetét, míg a kajszin a virágfertőző moníliától elszáradt virágokat láthatják egy egészséges, már kisterméses ág felett. A hétre borult, esős napokat jósolnak, még támadhatnak a gombák. A virágzó meggyen a monília, a kisleveles őszin a tafrina. Még figyelni kell rájuk!

Lefényképeztem a „közönséges levélpirosító alma-levéltetű” kezdeti kárképét is. A várhatóan nedvesre, párásra forduló időjárás

minden növényen beindíthatja a levéltetvek szaporodását, kártételét.

Ahol korábban is gondot okoztak, pl. almán, szilván, őszibarackon, cseresznyén, dión, zöldségféléken és dísznövényeken, ott majd valószínűleg fel kell venni a permetezőgépet. A levéltetűölő szerek kínálatában nincs változás.

Az almalevél fotóján, egy a rügyéből már eleve lisztharmatosan kibújt levélkét is láthatnak. A lisztharmatra érzékeny Jonathan fajtán és más, a lisztharmattal küzdő növényen (pl. a köszmétén) feltétlenül permetezni kell.

A kénes gombaölőké a főszerep, de a gyümölcsök viaszosodásáig óvatosan használják. Perzselhet!

Vannak olyan kertek, ültetvények ahol a legsúlyosabb ellenségnek számít a poloskaszagú szilvadarázs és a körtelevélbolha. Ezeken a helyszíneken is eljött a védekezés ideje.

A Mospilan 20 SG a szilvára, míg az Envidor 240 SC, a Mospilan 20 SG és a kaolintartalmú újdonság a Surraund WP pedig a körtében engedélyezett a III. kategóriások közül. A körtelevélbolha ellen olajos adalékkal együtt juttassák ki rovarölőket.

Más szárító hatású készítményekről is jókat hallok, ilyenek pl. a kalciumpoliszulfid hatóanyagú illetve a narancsolaj tartalmú lombtrágyák.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.