2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2022. január 23. vasárnap • 11:45

A technológiai újítások viszik előre a mezőgazdaságot

Számos pályázati lehetőség nyílt meg a gazdák számára, amelyekkel modernizálni képesek gazdaságukat és minden egyes innováció egy lépéssel előrébb viszi a hazai fenntartható mezőgazdaságot. A hét legfontosabb híreit foglaltuk össze.

Jelentős fejlesztésekkel menthető meg a magyar diótermesztés - Jelentős fejlesztésekkel és kutatásokkal menthető meg a magyar diótermesztés, amely az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi piacon - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel csütörtökön.

Februárra elfogyhat az akácméz - Téli pihenőre vonultak a méhek és a méhészek is, de aggódva várják a 2022-es szezont. Az előjelek nem a legjobbak, sokan tartanak a késői fagyoktól. A tavalyi rekord gyenge termés hatása most is megmutatkozik. Februárra elfogyhat az akácméz, ami olyan drága, hogy megéri hamisítani.

Nagy István: a technológiai megújulásnak pótolhatatlan szerepe van a versenyképesség megtartásában - Az innovációnak, a technológiai megújulásnak pótolhatatlan a szerepe a versenyképesség megtartásában, ezért az a cél, hogy minél több vállalkozás meglássa a korszerűsítésben rejlő lehetőségeket - mondta az agrárminiszter Kaposváron csütörtökön.

fotó: pixabay.com

Óriási a munkaerőhiány a húsiparban - A munkaerő- és alapanyaghiány sújtja az ágazatot, erre rátett az energia és a műtrágya árának megugrása.

NAK: az élelmiszerár-stop nem hátrányos a hazai termelőknek - A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Látványosan növekedett az elmúlt években az agrárium teljesítménye - A magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161%-kal bővült – közölte Nagy István agrárminiszter.

Minden egyes hungarikum híd az emberek között - A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.

fotó: Fekete István

Bajban a magyar gazdák: az időjárásnál meg a tőkehiánynál is nagyobb veszély fenyeget - Nincs, aki betakarítsa a termést, ezért 30-40 százalékos máris a visszaesés a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Óriási, soha vissza nem térő lehetőséget kaptunk! - Évértékelő interjúban beszélgetett Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével.

Jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar - Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron.

Az élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja - Az Agrárminisztérium célja a teljes magyar élelmiszeripart modernizációja – jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, Csornán.

fotó: Pelsőczy Csaba

Az elmúlt évek rossz hozama erősíti az akácméz hamisítását - A méztermelőket tavaly sorozatban harmadik éve sújtotta a tavaszi hideg, és elfagytak az akácok is. Jóval kevesebb akácmézet pergettek a méhészek. Az üzletekben pedig már megjelentek a megtévesztő felirattal ellátott hamisítványok.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei - Az elmúlt években látványosan növekedett a hazai agrárium teljesítménye, mondta el Nagy István agrárminiszter. A MAGOSZ 17 szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát a tavaszi agrárkamarai választásokra. Jól veszi a terepakadályokat a Mini Cooper Countryman típusa, mesélte el Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.