2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2022. január 02. vasárnap • 08:12

Az agrárvállalkozások is élhetnek a rezsicsökkentés lehetőségeivel - heti hírösszefoglaló

Külföldről érkezik az újévi lencse, mire figyeljünk a földforgalmi ügyeknél, újabb enyhítések a madárinfluenza kapcsán. Heti hírösszefoglaló.

2021-ben is népszerűek voltak az Agrárminisztérium környezeti nevelési programjai - Idén is közoktatási intézmények százait vonta be állandó környezeti nevelési programjaiba és különböző pályázataiba az Agrárminisztérium. Az Ökoiskolák és a Zöld Óvodák száma folyamatosan bővül, a címekre ebben az évben is több száz intézmény jelentkezett. 

ITM: kétféle húskészítmény magas zsírtartalma miatt nem nevezhető virslinek - Nincs igazi szilveszteri trakta legalább pár szál virsli nélkül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért minden évben e termékek laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát - tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t.

Kihirdetésre került az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvény - 2021. december 22. napján kihirdetésre került az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény aminek értelmében többek között az alábbi kedvező változások léptek életbe a gazdák számára.

Elkészült Magyarország régóta várt "kóbor állat rendelete" - A Kormány elfogadta a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásáról szóló kormányrendeletet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését.

Visszahívott egy népszerű akácmézet a Nébih, ne egye meg! - Ismét visszahívta a NÉBIH a népszerű akácmézet, nem először voltak súlyos gondok a termékkel.

Nagyrészt külföldről érkezik az újévi lencse - A lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A szilveszteri-újévi lencse zöme külföldről származik, hazánkban szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak lencsetermesztéssel.

Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az állatvédelmet - 2021. december 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt Kormányhatározat, amely értelmében 1,5 milliárd forintos pénzügyi forrást kap az állatvédelem az állami fellépés hatékonyságának fokozása, a kóbor állatok magas számának csökkentése, valamint a fennálló állatvédelmi-, állat- és közegészségügyi problémák megoldása érdekében.

Mire figyeljünk a földforgalmi ügyek kapcsán 2022-től? - 2021. december 22. napján kihirdetésre került az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény , ami jelentős módosításokat eredményez a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben.

Az agráriumban terjeszkedne a már most is éllovas Bankholding - Az MKB, a Budapest Bank (BB) és a Takarékbank jelenlegi ügyfélszáma és a hitelek volumene alapján a magyar agrárium legnagyobb intézményi befektetőjének tekinthető.

Egyre nő a megújulóenergia-felhasználás részaránya Magyarországon - A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya tavaly a bruttó végső energiafogyasztásban 1,3 százalékponttal, 13,9 százalékra nőtt 2019-hez képest, így Magyarország teljesítette 2020-as célkitűzését - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportjának tartalmáról szerdán az MTI-t.

Szélsőséges kukoricatermés volt - Idén már tizenötödik alkalommal szervezték meg az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet, a tíz teszthelyszín egyike Székkutas volt, a fajták között pedig a Szegedi GK Bajnok mérette meg magát.

Hogyan fog hatni ránk az új német agrárpolitika? - Az új német kormány koalíciós szerződését tanulmányozva feltűnik, hogy a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra és a környezetvédelemre vonatkozó témák kapják. Az új KAP ciklus második átmeneti éve egyben Németország gyökeresen új agrárpolitikájának kezdete is. A topagrar minapi cikke alapján összefoglalom, mire számíthatunk.

Újabb enyhítések a madárinfluenzával kapcsolatban - Az állattartók együttműködése és a gyors hatósági intézkedéseknek köszönhetően újabb területeken nyílt lehetőség a madárinfluenza járvány miatti korlátozások enyhítésére, feloldására. A hatékony járványkezelés- és védelem érdekében a hatóság tematikus oldalain az érintettek és az érdeklődők folyamatosan nyomon követhetik a járványhelyzet alakulását.

Az Agárminisztérium benyújtotta Brüsszelnek az új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó magyar Stratégiai Tervet - Az Agrárminisztérium december 30-án az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottságnak az új Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó magyar Stratégiai Tervet – jelentette be Nagy István tárcavezető.

A kis és közepes agrárvállalkozások is élhetnek a rezsicsökkentés lehetőségével - Közel száztízezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár, miután az európai energiaválság hatásainak tompítása érdekében a kormány a lakosság mellett a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetővé tette a villamosenergia rezsicsökkentést.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.