2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2021. április 18. vasárnap • 13:08

Madárinfluenza, sertéspestis, Covid-19... A vírusok korát éljük

Az ország több pontján ütötte fel fejét ismét a madárinfluenza és a sertéspestis elleni harc is éles. A koronavírus sem kivétel a problémák alól, de a magyar gazdák innovációikkal példaértékűen állják a sarat.

A sertéságazat fontos stratégiai terület - A sertéságazat egy fontos stratégiai terület, ezért jövőbeli célunk az ágazat további fejlesztése, hogy meghatározó szerepe legyen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésében, az exportpiacok bővítésében, a munkahelyteremésben, valamint a helyi gazdaságfejlesztésben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Városföldi Agrárgazdaság Zrt.-nél tett látogatáson.

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács - Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden.

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza - 2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

fotó: pixabay.com

Egy jó hír a méhészeknek - Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arról tájékoztatta a méhésztársadalmat, hogy az OMME és a Magyar Államkincstár közbenjárására az Agrárminisztérium jóváhagyta a méhegészségügyi átmeneti támogatás keretösszegének emelését, így túligénylés ellenére, minden kérelmező megkapja az 1000 forint méhcsaládonkénti támogatást.

„Állattenyésztés és klímaváltozás” címmel új Mezőgazdasági Kézikönyv jelent meg - „Klímavédelmi szempontrendszer integrálása a mezőgazdasági szaktanácsadásba” címmel új, három részes kiadványsorozatot jelentetett meg a Kamara, melynek III. kötete a környezet- és klímavédelem, valamint az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás kihívásainak kérdéseit vizsgálja meg az állattenyésztés tükrében.

Először nyit a TulipGarden Tisza-tó - 2018-ban, három évvel ezelőtt született meg az ötlet: Kalafatics Katalin és Mátrai Zoltán hívták életre a TulipGardent. Az ősz végére már a földben pihent a Hollandiából érkezett 30.000 minőségi tulipánhagyma, melyet kézzel ültetett egy lelkes kis csapat egy telephelyen. Mára az ország 5 pontján közel 260.000 tulipánhagymát ültetnek el a partnereikkel karöltve.

Rovarok is terjeszthetik a sertéspestist - A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

fotó: pixabay.com

A fagy idén is elintézte a kajszi termést - Országszerte jelentős károkat okozott a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben a húsvét utáni, éjszakai fagyokkal járó lehűlés – írta az MTI, hogy mit mondott a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése is megerősítette.

A héten már jelentős mennyiségű magyar spárga kerül a boltokba - Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a héten már jelentős mennyiségre számíthatnak a vásárlók - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdán az MTI-vel.

Egy tanulmány szerint Magyarországnak 269 millió eurót hozhat a precíziós mezőgazdaság - A mezőgazdaságra jelentős mértékben támaszkodó országokban beruházásarányosan kiemelkedően nagy hozzáadott értéket képviselhet az 5G-s hálózatok és az azokra épülő mezőgazdasági megoldások terjedése, az Analysis Mason által az Ericsson megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarországon 2030-ig az 5G-s hálózatok 269 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják az ágazatot 94 millió eurónyi ráfordítás (magántőke és támogatások) után - közölte a cég az MTI-vel szerdán.

Haszonállatoknál alkalmazott gyógyszer írtja a keselyűket - Hiába a szakemberek figyelmeztetése, Európa több országában még mindig használnak olyan diklofenák tartalmú gyógyszereket haszonállatoknál, amelyek mérgező hatással vannak a keselyűkre és egyes védett sasfajokra. Különösen nagy gondot jelent ez Spanyolországban, ahol az európai keselyűk döntő többsége él.

fotó: wikipedia

Közös feladatunk az erdők felkészítése a klímaváltozásra - A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján, szerdán.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Dr. Nagy István agrárminiszter parlamenti felszólalásában erősítette meg a kormány teljes kiállását a magyar gazdatársadalom mellett. Sándorfy András cégvezető a Marton Genetics cégcsoport által forgalmazott és nemesített vetőmagokról beszélt. Az Agrowomen eheti beszélgetésében Tóth Diána vendége Kisgergelyné Király Andrea, a Magyarország Legszebb Birtoka 2018-as kategóriagyőztes Specialmix Kertészeti Kft. tulajdonosa volt. Április 19-én indul az Év Agrárembere kitüntető díj közönségszavazása, ezúttal Molitórisz Károlyt ismerhetik meg.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.