2021.05.09., vasárnap , Gergely

Hírek

2021. április 11. vasárnap • 14:27

Megjelentek a hazai primőr zöldségek a piacokon

Habár a kiskereskedelmi forgalom csökkent, a hazai piacokon a primőr árukra nagy a kereslet, azonban a minőségnek igen magas ára is lehet.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom - A nyers adat szerint 5,6 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene idén februárban az előző év – pánikvásárlástól fűtött – azonos időszakához képest, így 946 milliárd forint volt az országos forgalom – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Egységes kérelmek beadása 2021-ben, újdonsággal - Az Egységes Kérelem kitöltési felülete 2021. április 7-től nyílt meg, mely a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/index.xhtml).

Már elérhetőek a hazai primőr zöldségek a piacokon, üzletekben - A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás illetve üvegházi) zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az állattartó telepek korszerűsítése a versenyképesség záloga - Történelmi mértékű fejlesztési program keretében erősítjük meg a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint a vidéki térségek gazdaságát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Füzesabonyban, a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató Kereskedelmi Kft. számára átadott támogatói okirat kapcsán.

A faggyal küzdenek a gazdák - Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Több mint százezer gazdaság szűnt meg az elmúlt évtizedben - Az Agrárcenzus 2020-as adatai szerint hazánkban a 2010 óta az akkori 351 ezerről 234 ezerre csökkent a gazdaságok száma.

Hét éve nem volt ilyen drága az élelmiszer - Az idén márciusban 2014 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint – írja az MTI.

fotó: wikimedia

Újabb pálinka kapott uniós oltalmat - Sorban a kilencedik a „Vasi vadkörte pálinka”, az oltalom alá vétel 2021. március 25-én történt meg.

Április 20-ig ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására - Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-áig nyújthatóak be.

Közel kétezren vettek részt a NAK online fórumain - Idén januárban lépett hatályba a családi gazdaságokról szóló törvény, amely révén kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. Az új szabályozással kapcsolatban online fórumokon is tájékoztatást adott tagjainak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), melyeken közel kétezren vettek részt.

Egyre több a pénz az agráriumban - Múlt heti bejegyzésem statisztikai háttere következik. Az elmúlt év agrár pénzügyeinek áttekintésével még inkább alá szeretném támasztani véleményemet, miszerint „Kell egy terv!”. Az egyre nagyobb pénzáramok növelni fogják az egyenlőtlenségeket. Ha a nyertes oldalon akarunk maradni, sok a tennivalónk.

A jövő szuperélelmiszerét a tengerben termesztik - Ángel León, a spanyol séf hírnevét innovatív tengeri ételek "feltalálásával" vívta ki. Nemrégiben pedig felfedezett valamit a tengeri fűben, ami a tengerről alkotott eddigi tudásunkat teljesen felforgathatja. A forradalmi történetről a The Guardian számolt be.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Április 7-től megkezdődtek az egységes kérelmek beadása. Szőlősgyörökön évek óta látogatható a Tulip Garden, ahol tavasszal több tízezer tulipán várja az érdeklődőket. Szabó István az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója úgy véli van még fejlődési lehetőségük bármelyik üzletágat illetően. Következzenek a hét legfontosabb agrárhírei!

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.