2021.11.27., szombat , Virgil

Hírek

2018. július 05. csütörtök • 11:41

Mégsem lesz veszteséges Ukrajna gabonatermésre

Az ukrán agrárminisztérium cáfolja a agrárszakértők vészjósló véleményét, miszerint veszteséges lesz az ország idei gabonatermése.

Korábban közöltük, hogy idén a német gazdák kiábrándítóan rossz termésre számíthatnak, illetve arról is olvashattak oldalunkon, hogy Magyarországnak viszont rekord éve lehet. Ukrajnában szintén bizakodóan állnak az idei évhez.

Az ukrán agrárminisztérium 60 millió tonna, vagy azt némileg meghaladó gabonatermésre számít idén - derült ki a tárca legfrissebb tájékoztatásából, amiről a Szevodnya című ukrán napilap számolt be. 

Tavaly 61,3 millió tonna gabonát arattak le Ukrajnában. A minisztérium idén is hasonló értékkel számol.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint már június 12-én megkezdődött az aratás Ukrajnában, amely az előző évekhez képest korainak mondható. A minisztérium legfrissebb adatai alapján eddig 281 ezer tonna gabonát takarítottak be 86 ezer hektár termőföldről, hektáronkénti 3,26 tonna átlagos terméshozam mellett.


A tavalyi évhez hasonló mértékű gabonatermésre számít Ukrajana - fotó: Pixabay

Ebből a téli búza 10 ezer tonnát tesz ki, amelyet 4 ezer hektárról gyűjtöttek be, a terméshozama hektáronként 2,62 tonna. Árpából pedig 268 ezer tonnát arattak le 81 ezer hektáron, 3,3 tonna hektáronkénti terméshozam mellett.

Korábban az agrárszakértők komoly termésvesztést jósoltak, mert a déli országrészben nyár elején szárazság volt, majd júliusra a szokásosnál is több csapadékot jeleztek előre a meteorológusok. Az elemzők szerint ez akár a búza- és az árpatermés felét is elviheti, azaz 7-8 millió tonna veszteséget jelenthet.

A tárcánál viszont cáfolták, hogy az időjárásnak ilyen komoly hatásai lehetnek termésre.

Makszim Martinyuk agrárminiszter-helyettes az Ukrinform állami hírügynöksége szerint kijelentette:

jól teleltek át az őszi vetésű gabonák és országos átlagban megfelelő volt tavasszal a talaj nedvességtartalma, így szerinte idén is hasonló termésre lehet számítani, mint tavaly.

A tárca közzétette az éves gabonaexport adatait is. Eszerint 2017. július 1. és 2018 június 30. között Ukrajna összesen 39,4 millió tonna gabonát exportált, 4,5 millió tonnával kevesebbet, mint az ezt megelőző év alatt, így nem sikerült megdöntenie a 2016-2017-es évben felállított 43,9 millió tonnás rekordot. Részletezve a kivitelt, az ország búzából 17,1 millió tonnát, árpából 4,3 millió tonnát, rozsból pedig 36,8 ezer tonnát exportált. A legnagyobb mennyiséget, 17,7 millió tonnát kukoricából adta el külföldre - írta a Szevodnya.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.