2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2018. január 28. vasárnap • 11:22

Fontos a mezőgazdasági tevékenység megismertetése a fiatal generációkkal

Átadták a Termékfejlesztési Díjakat a legnagyobb agráripari szakkiállításon, emelkedett a gabonafélék exportja, Ukrajnában feltűnt az afrikai sertéspestis, az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika egyszerűsítésén dolgozik, közösségi feldolgozók épülnek Tokaj-Hegyalján, népszerű a NAK edukációs programja, a nemzeti parkoknak bevált a védjegyrendszer - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

Megnyílt a legnagyobb agráripari szakkiállítás, az AGROmashEXPO, melynek megnyitóján dr.Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter kiemelte a haza gépipar feljesztések szükségességét az agrárium versenyeképességének és jövedelmezőségének növelés érdekében. Az eseményen átadták a Termékfejlesztési Díjakat. A pályázatok többsége Nemzetközi díj - Gépesítés kategóriájában értekezett. A látogatók a hazai piac legszélesebb kínálatával találkozhattak, például az Év traktora és Év design traktora címet elnyert Valtra T254 Versu Smart Touch is, de az Év speciális traktora címet elnyert Fendt 211 Vario V. is megtekinthető, valamint nem utolsó sorban egy teljes Massey Ferguson kínálat az Austro Diesel standján.

Népszerű a NAK iskolai edukációs programja - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara "Itthonról Otthonra" elnevezésű kampányának keretén belül eddig kilenc megye iskolájában tartottak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

A határhoz közel jelent meg a vírus - Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban, Rafajnaújfalu közelében - a magyar-ukrán határtól 8 km-re - kilőtt vaddisznóból. Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni! A hazánkba történő behurcolás megelőzése a cél, illetve az esetleges megjelenést minél hamarabb észlelje a hatóság, ezért minden gyanús esetet 24 órán belül jelenteni kell!

A szennyezések és madárinfluenza okozta rekordár után már csökkenés mutatkozik a tojás árában. Még biztatóbbnak tartja a szakértő, hogy a termelői árak jóval nagyobb mértékben csökkentek, mint ahogy ez most a fogyasztói árakban tapasztalható.

fotó: 123rf

2 milliárdos keretösszeg a zártkertek rendbetételére – Önkormányzatok és önkormányzati konzorciumok pályázhatnak január 31-ig a területükön lévő zártkertek fejlesztésére. A kétmilliárdos évi keretösszeg kizárólag nemzeti forrás, a támogatási intenzitás 100 százalék, s a nyertesek a 10 millió forint maximálisan pályázható összeg 75 százalékát előlegben felvehetik.

A nemzeti parkok komolyan veszik a védjegyrendszert - A védjegyrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményket, ugyanis a tíz magyar nemzeti parki területen jelenleg 205 gazdálkodó 925 terméke rendelkezik védjeggyel, számuk pedig folyamatosan nő.

A sertés ágazat erősődését mutatja a növekvő élő állat import, amelynek legnagyobb hányada hízlaldákba került. Növekedett a gabonfélék exportja is, amely szintén az ágazati erődödést bizonyítja, különös a kukoricaexport esetében tapasztalható a legjelentősebb emelkedés.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa által komplex fejlesztési csomag keretein belül fognak megépülni a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján. A csomag megvalósításának célja a kialakult kettős árrendszer megszüntetése, a közös beszerzés és értékesítés feltételeinek megteremtésével egy jobb lehetőség létrehozása a borvidéki kistermelőknek.

fotó: Pixabay

A halastavakon is kötelező állami horgászjegyet váltani - a jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő úgynevezett „horgásztavak” (nem összekeverendő a halastóval) sem mentesülnek.

A tájfajták termesztése a gazdálkodók önrendelkezését is erősíti, illetve javítható a mezőgazdaság fenntarthatósága és sokszínűsége. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet részt vesz a Diversifood elnevezésű kutatási projektben: a gyakorlatorientált kutatás célja továbbá, hogy az ősgabonákat visszahozza a mindennapi élelmiszer-fogyasztásba ezzel változatosabbá téve az élelmiszer-gazdaságot.

A KAP-nak minden országban lényeges a szerepe - Közös nyilatkozatot fogadtak el a V4-ek, kiegészülve Horvátországgal, amellyel véleményezték az EU 2020 az Európai Bizottságnak a 2020 utáni agrárpolitika jövőjére vonatkozó javaslatát. Egyetértettek a gazdabarát, egyszerű közös agrárpolitika szükségességében, amely lehetővé teszi a forrásokhoz való gyors és hatékony hozzáférést, és biztosítja a világpiaci versenyképességet. A KAP jelentős eszköze a nemzeti mezőgazdaság fejlesztésének.

Keresik a legjobb női gazdálkodókat - A Copa szeretné kiemelni és bemutatni, hogy a női gazdálkodók miként járulnak hozzá a gazdálkodás fenntarthatóságához innovatív megoldásaikkal, illetve az életképesebb és vonzóbb vidéki térség kialakításához. A pályázás 2018. január 29-én indul és 2018. április 17-ig tart. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.