2023.01.29., vasárnap , Adél

Hírek

2020. november 01. vasárnap • 17:26

Stratégiai ágazattá emelkedett a magyar agrárium

A magyar gazdák az idei rendkívüli természeti és környezeti viszonyok között is eredményesen helytálltak.

Merre mozdul az almapiac? - Szeptember közepén a Gala fajtával megkezdődött Lengyelországban az alma fő szüreti idénye. Ehhez időzítve szervezte meg a sad24.pl gyümölcstermesztési szakmai portál és a Plantpress kiadó online konferenciáját, Profifruit 2020 címmel. A téma az idei évjárat tapasztalatainak összegzése és a piaci trendek megvitatása volt.

Közel tízmilliárd forintos többletforrás jut a NAK tájékoztatási szolgáltatásának támogatására - A kormány 9,9 milliárd forint plusz forrást biztosít 2023 végéig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

,,A gazdák helytállása az agráriumot stratégiai ágazattá emelte" - A magyar gazdák az idei rendkívüli természeti és környezeti viszonyok között is eredményesen helytálltak – jelentette ki az agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatásán.

Fotó: Pólya Dávid

Beindult a gombaszezon - nem árt az óvatosság - Nem volt hiány csapadékból az utóbbi hetekben, ez kedvezett a gombák fejlődésének. Sokan élnek az alkalommal, hogy minél többet begyűjtsenek belőlük, hiszen azok jó néhány finom étel alapanyagai lehetnek. Ám a gombáknak csak egy része fogyasztható, így ajánlott azokat mindig bevizsgáltatni szakértővel!

Javult a sertéshús-helyzet Kínában - Javult a korábban az afrikai sertéspestis-járvány miatt akadozó sertéshús-ellátás Kínában a termelést ösztönző intézkedéseknek, valamint a behozatal növelésének köszönhetően - közölte a kínai mezőgazdasági minisztérium.

Megjelent az agrárminiszter aszályközleménye - Az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére aszályhelyzetet hirdetett.

Etetőket helyezett ki a vadászkamara - A vadászkamara szervezésében a megye hat pontján helyeztek ki madárodúkat a gyerekekkel. Eljött tehát az idő, hogy ismét gondoljunk a köztünk élő tollasokra. Etessük őket, amint beköszönt a nagyobb hideg, de egy valamire nagyon figyeljünk – hívta fel a figyelmet a hírlapon keresztül a szakember!

fotó: pxhere.com

Emelkedett az agrárgép-lízing finanszírozás összege - Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Referenciaárak, átlaghozamok a kárenyhítő juttatás benyújtásához - A 2020. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet ez év november 30-áig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2020. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárukat.

A Tulip Garden ötvenezer virághagymát ültetett el - Nagy lehetőségeket lát az agrárium és a turizmus összekapcsolásában Tóth Diána. A Jövő Agrárszakembere most is azon munkálkodik, hogy a Tisza-tó térségébe látogatókat egy újabb attrakció fogadja. A közreműködésével hozzák létre az első tulipánkertet a Tisza-tónál.

A pandémia ellenére konszolidált gazdasági évet zárt a Pöttinger - Számos mezőgépgyártó nem a naptári év végével zárja le a gazdasági évet, hanem többnyire szeptembertől-szeptemberig számolják az árbevételt összegző éves beszámolójukat. Az osztrák Pöttinger is ezt a szisztémát követi.

fotó: pöttinger

Fellélegezhetnek a pálinkafőzők - Fellélegezhetnek a pálinkát főzők és főzetők, hiszen a kormány a napokban jelentette be: adómentessé válhat a gyümölcspárlat készítése. A döntés egyértelműen fellendítheti az ágazatot.

AGRO7 - A hét legfontosabb agrárhírei - Közép-Európa legnagyobb agrár felsőoktatási intézménye a gödöllői Széchenyi István Egyetem, emellett pont idén volt tíz éves a Magyarok Kenyere Program is, valamint Az Év Agrárembere hetedik díj kiírása is elindult. Mindemellett agrárhíreinket néhány percben összefoglaltuk.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.