2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Hírek

2019. október 27. vasárnap • 15:04

Kevés az alma, de kiváló a szőlő

A vártnál jóval kevesebb alma termett idén, a borászok azonban elégedettek a szőlő hozta eredményekkel. Azonban a sertés pestis okozta aggodalmak egyre több településen okoz problémát.

A családi gazdálkodás nem magányos tevékenység - A vidéki közösségek kulcsfontosságúak a gazdák és a vidéki gazdaság támogatásában. Európa és Közép-Ázsia országaiban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számtalan kezdeményezést és projektet támogatott az elmúlt évtizedben, melyek a vidék fejlődését célozzák. Egy további lépést jelent most egy budapesti találkozó, amely egy az integrált közösségfejlesztést célzó informális nemzetközi szakmai hálózat megalakulását jelenti.

Kihívás e nőként a mezőgazdaságban tevékenykedni? - „Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt? – társadalmi, kulturális és gazdasági vonatkozások” címmel konferenciát tart a Corteva Agriscience. 2019. november 12-i eseményen a NAK Zala megyei elnöke is az előadók között szerepel.

Kevés alma termett az idei évben - Az előrejelzések idén eleve gyenge, 400–450 ezer tonnás termést jósoltak, ami a tavalyi fele, de a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél is mintegy 25 százalékkal kevesebb. Egyes pesszimista vélekedések szerint azonban a 400 ezer tonnás almatermésnél is rosszabb lesz az idei.

Kevesebb alma termett idén, mint az előző években - fotó: pixabay.com

Hogyan tartsuk távol a poloskákat? - Ugyan a hőség elmúlásával, az ősz megjelenésével sok minden megváltozott az emberek mindennapjaiban, a poloskák jelenléte azonban sajnos nem.

Védekezzünk a diófúrólégy ellen! - A kiskertekben a diót károsító fúrólégy ellen csak úgy tudunk védekezni, ha mindennap összeszedjük a termést.

Magyar reklámot tiltott be az EU (Videó) - Egy magyar reklám kiváló magyar temékekről, amely hivatalosan már nem látható a benne lévő statisztikai adatok és tények miatt.

Nagy az aggodalom Csongrádban a sertéspestis miatt - Magas kockázatú terület lett Csongrád megye északi része az afrikai sertéspestis járványhelyzet változása miatt. Az állattartók mindent megtesznek, hogy megóvják telepeiket, mert ha a betegség házisertésben is felbukkan, akkor több élet munkája veszhet oda.

Aggódnak az állattartók a fertőzés miatt - fotó: pexels.com

Véget ért a parlagfűszezon - A baranyai gazdálkodók idén is jelentős erőfeszítéseket tettek a gyomnövénnyel szennyezett területek kialakulásának megakadályozására. Idén 30 százalékkal kevesebb eljárást indított a Baranya Megyei Kormányhivatal, mint tavaly.

A sütőtökök közti fontos különbségekre figyelmezetet a NAK - Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Amire fontos odafigyelni az őszi lombhullás után - Az összes gyümölcsfánál és a szőlőnél is beindult a lombhullás, készíthejük a permetezőgépeket.

Kiváló minőségű bor lesz az idei a mátrai borvidéken - Október utolsó ­harmadára befejeződött a szüret megyénk két borvidékén. A szakemberek szerint minőségben­ szép évjárat a 2019-es, ugyanakkor a termés mennyisége legalább 30 százalékkal az átlag alatt maradt. A kisebb mennyiség azt is jelenti, hogy a felvásárlók – igaz nyomott áron – meg is vették az idei termést.

Az idei minőségre nem lesz panasz - fotó: pixnio.com

Kevés a tyúk és sok a sertés - A KSH adatai szerint egyre több szarvasmarhát, sertést tartanak a Tolna megyei állattartók, ugyanakkor a tyúkállomány és a juhok száma jelentősen megcsappant az idei évben.

Megkezdődött a gombaszezon - Kedvez az idei ősz a gombászat szerelmeseinek, bőven találni kalapos finomságokat erdőn-mezőn.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.